c S

Več tisoč Romunov protestiralo proti reformi pravosodja

06.11.2017 09:14 Bukarešta, 06. novembra (STA) - Več kot deset tisoč Romunov je v nedeljo v Bukarešti protestiralo "v obrambo neodvisnosti pravosodja" in proti vladnemu predlogu novega zakona, ki bi po mnenju kritikov močno oslabil boj proti korupciji v državi.

Protestniki so se najprej zbrali pred vladno palačo, nato pa so se sprehodili še do stavbe parlamenta, pri tem pa vpili slogane "tatovi" in podobno. Protesti so se zvrstili tudi v drugih romunskih mestih, ne le v prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šlo je za protest proti vladnemu predlogu novega zakona, ki bi zmanjšal pooblastila uradu tožilstva za boj proti korupciji (DNA). Poleg tega predsednik ne bi mogel več imenovati višjih tožilcev, še navaja AFP.

"Nova reforma me skrbi, ker je njen cilj očitno zgolj obramba koruptivnih voditeljev," je za AFP povedal eden od protestnikov. "Ne morem ostati pasivna ob tovrstnih poskusih spodkopavanja neodvisnosti pravosodja," pa je povedala druga protestnica.

Socialdemokratska vlada je že januarja skušala omiliti protikorupcijsko zakonodajo, a je pri tem naletela na množične proteste, največje od obdobja padca komunističnega režima v državi leta 1989.

Tudi Evropska komisija je opozorila Romunijo, da bi tovrstna prenova pravosodja, kot jo načrtujejo v državi, lahko spodkopala prizadevanja za izkoreninjenje korupcije.