c S

Trumpov svetovalec v predsedniški kampanji priznal stike z ruskimi predstavniki

06.11.2017 08:47 Washington, 04. novembra (STA) - Svetovalec republikanca Donalda Trumpa v kampanji pred lanskimi predsedniškimi volitvami v ZDA Carter Page je na zaslišanju v odboru ameriškega kongresa priznal, da se je lani sešel na pogovorih s predstavniki ruske vlade, danes piše ameriški časnik New York Times, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji mornariški častnik in investicijski bančnik Page, ki je Trumpu svetoval na področju zunanje politike, je po poročanju časnika kmalu po obisku v Moskvi julija lani poslal elektronsko pošto najmanj enemu svetovalcu v Trumpovi kampanji. V sporočilu je opisal opažanja po pogovorih z visokimi ruskimi predstavniki in poslovneži.

Srečanja je kasneje za medije potrdil in med tistimi, s katerimi se je sešel, omenil namestnika ruskega premierja Arkadija Dvorkoviča. A je pri tem poudaril, da je "samo na kratko pozdravil nekaj ljudi".

V ZDA so sicer ta teden izdali prve obtožnice v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve. Nekdanji vodja volilnega štaba predsednika ZDA Donalda Trumpa Paul Manafort je skupaj s svojim nekdanjim poslovnim kolegom Rickom Gatesom med drugim obtožen zarote proti ZDA in pranja denarja. Sodnik je zanju odredil hišni pripor. Oba zanikata krivdo za vse, kar jima očita obtožnica.

Manafort in Gates sta obtožena zarote proti ZDA, pranja denarja, lobiranja v tujini in lažnih izjav. Obtožnica proti njima obsega skupno 12 točk. Obtožena sta domnevno skrila več milijonov dolarjev, ki sta jih zaslužila z delom za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča in njegovo prorusko stranko. Obtožnica je vezana na dogodke med letoma 2006 in 2017. Torej tudi čas od marca do avgusta lani, ko je Manafort vodil Trumpov štab. Najhujša kazen bi ju lahko doletela zaradi pranja denarja, za kar je predpisano do 20 let zapora.