c S

ZDA objavile dodatnih 680 dokumentov o atentatu na Kennedyja

06.11.2017 08:45 Washington, 04. novembra (STA) - Ameriška vlada je v petek objavila skoraj 680 novih dokumentov povezanih z atentatom na enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov Johna F. Kennedyja, 22. novembra 1963 v Dallasu. Med dokumenti je tudi 553 dokumentov ameriške obveščevalne agencije Cia, ki je njihovi objavi nasprotovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cia je objavi dokumentov nasprotovala, ker naj bi predstavljali grožnjo za nacionalno varnost. Med njimi so tudi poročila o poskusih rekrutiranja sovjetskih diplomatov na tujih veleposlaništvih.

Objavljene dokumente so prispevali pravosodno ministrstvo, ministrstvo za obrambo in komisija ameriškega kongresa, ki je vodila preiskavo atentata na nekdanjega ameriškega predsednika, so sporočili iz ameriškega nacionalnega arhiva.

Glede na uradno različico je Kennedyja ustrelil bivši marinec Lee Harvey Oswald, ki je leta 1959 dezertiral v Sovjetsko zvezo. Pri izvedbi atentata naj bi Oswald deloval sam. Dva dni po Kennedyjevi smrti ga je ustrelil lastnik nočnega kluba Jack Ruby, medtem ko so Oswalda premeščali iz mestnega zapora.

Atentat je sprožil številne teorije zarot, ki jih je dodatno podkrepila filmska industrija. Strokovnjaki sicer menijo, da objava novih dokumentov ne bo utišala govoric o zaroti zoper ameriškega predsednika.

Petkova objava dokumentov je tretja tovrstna. Doslej so v skladu z zakonom kongresa iz leta 1992, ki predvideva objavo vseh z atentatom povezanih dokumentov v roku 25 let, 24. julija objavili 3810 dokumentov, 26. oktobra pa 2891 dokumentov.

Ameriški predsednik Donald Trump je Cii in FBI dal čas do 26. aprila prihodnjega leta, da pojasnijo, zakaj preostalih dokumentov ne bi smeli objaviti.