c S

Vrhovno sodišče za oceno ustavnosti izbora sodelujočih v programih zaposlovanja

06.11.2017 08:25 Ljubljana, 03. novembra (STA) - Vrhovno sodišče je vložilo zahtevo za oceno ustavnosti 47. člena zakona o urejanju trga dela, ki se nanaša na izbor delodajalcev za sodelovanje v programih aktivne politike zaposlovanja. Po njegovi oceni člen namreč ne vsebuje pravil, ki bi bila podlaga za izbiro delodajalcev, vključenih v te programe.

Po oceni sodišča 47. člen zakona ne vsebuje postopkovnih ali materialnopravnih pravil, ki bi bila podlaga za odločanje o izboru delodajalcev, ki bodo vključeni v programe aktivne politike zaposlovanja, so na vrhovnem sodišču zapisali na spletnih straneh.

Ta določba zakona po oceni sodišča stranki ne omogoča, da bi bila glede bistvenih vidikov svojega pravnega položaja seznanjena že na podlagi zakona ali na podlagi jasno določenega javnega pooblastila. Prav tako sodišču ne omogoča učinkovite vsebinske presoje zakonitosti odločitev izvajalca ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Glede na to je vrhovno sodišče ustavnemu predlagalo, da ugotovi neskladnost te zakonske določbe z ustavo in jo razveljavi oziroma da naloži državnemu zboru, naj navedeno protiustavnost odpravi. Ker je postopkov, ki se vodijo po 47. členu zakona o urejanju trga dela in sorodnih pravnih normah, izjemno veliko, je vrhovno sodišče tudi predlagalo, da ustavno sodišče to zadevo obravnava absolutno prednostno.

Revizijski postopek zakona bodo na vrhovnem sodišču nadaljevali po odločitvi ustavnega sodišča. Spor je sprožila odvetniška pisarna Andoljšek, ker zavod za zaposlovanje ni sprejel njene prijave na eno od javnih povabil za dodelitev sredstev.

Na ministrstvu za delo so za Radio Slovenija pojasnili, da postopek javnega povabila vodi strokovna komisija. Pogoje za oddajo ponudb in vsebinska merila za njihovo ocenjevanje pa določijo v vsakokratnem javnem povabilu in niso predmet zakonskega urejanja.