c S

V EU različni odzivi na izdajo naloga za priprtje Puigdemonta

03.11.2017 14:25 Bruselj/London/Berlin, 03. novembra (STA) - V EU so se zvrstili različni odzivi na priprtje katalonskih ministrov in pričakovano izdajo evropskega naloga za prijetje odstavljenega katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta. Nemčija je tako sporočila, da podpira Madrid v njihovi odločitvi, škotska premierka Nicola Sturgeon pa je obsodila priprtje odstavljenih katalonskih ministrov.

"Z vidika zvezne vlade je Španija država, kjer vlada pravo, in kot vladni tiskovni predstavnik ne vidim razloga, da bi komentiral odločitev španskih sodišč," je danes dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert ter dodal, da sicer še vedno podpirajo jasno stališče španskega premierja Mariana Rajoya.

"Za nas je pomembno, da se ohranita enotnost in ustavni red Španije," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Evropska komisija je danes ponovila stališče, da se ne bo vmešala v španske zadeve ali evropski nalog za priprtje. "To je stvar pravosodnih oblasti, ki jih popolnoma spoštujemo," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Annika Breidthardt.

Sturgeonova pa je bila bolj kritična do priprtja osmih odstavljenih katalonskih ministrov. "Spor glede prihodnosti Katalonije je političen," je tvitnila. "Moralo bi se ga rešiti demokratično - ne pa z zapiranjem političnih nasprotnikov," je dodala predsednica Škotske nacionalne stranke (SNP). Ob tem je bila kritična, da bi morali vsi demokrati obsojati zaprtje izvoljenih voditeljev, ne glede na stališče, ki ga imajo o Kataloniji, saj je to narobe.

Špansko sodišče namerava danes izdati evropski nalog za prijetje Puigdemonta. Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, aretira in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Španska sodnica Carmen Lamela je pred tem v četrtek za osem odstavljenih ministrov katalonske vlade, ki jim tožilstvo očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, odredila preiskovalni pripor. Nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila, ki je bil v četrtek tudi na zaslišanju v Madridu, pa je plačal 50.000 evrov varščine in se tako izognil priporu.