c S

Španija izdala nalog za prijetje Puigdemonta

03.11.2017 11:01 Madrid, 03. novembra (STA) - Špansko sodišče je izdalo evropski nalog za prijetje odstavljenega katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta, je v četrtek pozno zvečer za belgijske medije potrdil njegov odvetnik Paul Bekaert. Sodni vir v Madridu je danes za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da nalog še ni bil izdan, temveč ga bodo predvidoma izdali danes.

"Pravkar sem prejel novico od svojega klienta, da je bil nalog izdan proti predsedniku in štirim drugim ministrom, ki so v Belgiji," je dejal Bekaert za flamsko televizijo VRT.

"To praktično pomeni, da bo špansko pravosodje zdaj poslalo zahtevo za izročitev zveznemu tožilstvu v Bruselj," je pojasnil. Na vprašanje, ali bo Puigdemont ostal v Belgiji, je odvetnik odgovoril: "Seveda. Obljubil je, da bo polno sodeloval z belgijskimi oblastmi."

Sodni vir v Madridu je sicer danes za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da nalog še ni bil izdan, temveč ga bodo predvidoma izdali danes.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, aretira in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Bekaert je še napovedal, da se bo njegov klient pritožil na zahtevo za izročitev, če jo bo belgijsko sodišče odobrilo.

Če se Puigdemont in odstavljeni ministri na zahtevo na izročitev ne bodo pritožili, bi jih Belgija Španiji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa lahko izročila v prihodnjih dneh. Belgija ima sicer za izročitev 60 dni časa.

Španska sodnica Carmen Lamela je pred tem za osem odstavljenih ministrov katalonske vlade, ki jim tožilstvo očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, odredila preiskovalni pripor.

Na novico o priprtju odstavljenih ministrov so se v Kataloniji odzvali z ogorčenjem in protesti. Pred zgradbo katalonskega parlamenta v Barceloni se je v četrtek zvečer po ocenah policije zbralo okoli 20.000 ljudi. O demonstracijah poročajo tudi iz drugih katalonskih mest, kjer so se ljudje zbrali pred mestnimi hišami. Med drugim so o po 8000 demonstrantih poročali iz Girone, od koder je Puigdemont, in Tarragone. Številni Katalonci so iz protesta ponoči tudi na balkonih in skozi okna spontano tolkli po praznih loncih.