c S

Puigdemont pozval k izpustitvi zaprtih katalonskih ministrov

03.11.2017 08:55 Bruselj, 02. novembra (STA) - Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je nocoj pozval k izpustitvi osmih odstavljenih katalonskih ministrov, za katere je španska sodnica Carmen Lamela danes odobrila preiskovalni pripor. Puigdemont, čigar nagovor je predvajala katalonska regionalna televizija, se je oglasil iz Belgije, kamor se je zatekel s štirimi ministri.

"Kot predsednik legitimne katalonske vlade zahtevam izpustitev ministrov ter podpredsednika Oriola Junquerasa," je poudaril Puigdemont po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Špansko tožilstvo je proti Puigdemontu, še 13 članom njegove vlade in šestim članom razpuščenega katalonskega parlamenta v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora. Puigdemont se je nato skupaj z nekaterimi člani vlade zatekel v Bruselj, kjer naj sicer ne bi nameraval zaprositi za azil.

Obtoženi člani Puigdemontove vlade so se morali danes zglasiti na višjem sodišču v Madridu. Večina se je odzvala pozivu, omenjene peterice pa pričakovano ni bilo.

Za osem odstavljenih ministrov, ki so prišli na zaslišanje v Madrid, je sodnica Lamela odredila preiskovalni pripor. Nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila pa lahko v zameno za 50.000 evrov varščine zapusti pripor, ker je tik pred razglasitvijo neodvisnosti Katalonije odstopil s položaja . Ministri in podpredsednik Junqueras so tako ostali v priporu. Ni jasno, ali je Vila plačal varščino. Lamela je pojasnila, da je pripor odobrila, saj je obstajala možnost, da bi zbežali.

Za Puigdemonta in štiri njegove ministre, ki so v Belgiji, pa je sodnica odobrila zahtevo za izdajo evropskega naloga za prijetje in predajo. Ta sicer še ni izdan. Po poročanju španskih medijev, ki se sklicujejo na neimenovani vir, ga bodo najverjetneje izdali v petek. Dokler nalog ne bo izdan, se lahko Puigdemont še vedno prosto giblje, po izdaji naloga pa bi lahko belgijski organi pregona Puigdemonta in ministre nemudoma pridržali ter jih nato izročili Španiji.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, aretira in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Na novico o priprtju odstavljenih ministrov so se v Kataloniji odzvali z ogorčenjem in napovedali proteste. "Nedopustno je, da zaprejo legitimno izvoljeno vlado. Zato začenjamo teden mirnih državljanskih akcij, ki se bo zaključil z velikimi demonstracijami 12. novembra," je na družbenem omrežju Twitter sporočila aktivistična katalonska organizacija Omnium Cultural. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so se pred nekaterimi mestnimi hišami v Kataloniji zborovanja v podporo priprtim začela že danes.