c S

V dveh dneh v Sredozemskem morju rešili več kot 1200 migrantov

03.11.2017 08:56 Rim, 02. novembra (STA) - V 48 urah so v Sredozemskem morju rešili 1235 migrantov, je sporočil tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migrante (IOM) Flavio Di Giacomo. S tem se je število rešenih v zadnjih 48 izjemno povečalo, saj so v oktobru po podatkih italijanskega notranjega ministrstva na dan rešili največ 48 ljudi, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanska obalna straža pa je v sredo sporočila, da so na morju našli sedem trupel migrantov ter več deset preživelih, ki so jih rešili z gumenjakov. Po informacijah italijanske tiskovne agencije Ansa so v sredo v osmih reševalnih akcijah rešili okoli 900 ljudi.

Od avgusta se je na nevarno pot čez Sredozemsko morje iz Libije v Italijo podalo opazno manjše število migrantov, trend pa se je nadaljeval tudi oktobra. Septembra je po tej poti v Italijo prispelo okoli 6300 ljudi, oktobra pa skoraj 6000. Medtem jih je bilo maja in junija okoli 23.000, kar je skoraj štirikrat več.

Manjše število migrantov se v večji meri pripisuje libijski obalni straži, ki je s pomočjo Italije okrepila nadzor na morju in najdene migrante vedno napoti nazaj v Libijo, še piše dpa.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos v Italijo prispelo 111.552 migrantov, kar je 30 odstotkov manj v primerjavi z lani.