c S

Špansko tožilstvo za obtožene predstavnike katalonske vlade zahteva pripor

03.11.2017 07:54 Madrid, 02. novembra (STA) - Špansko tožilstvo je danes za obtožene predstavnike katalonske vlade zahtevalo preiskovalni pripor. Njihova zahteva velja za vseh devet ministrov, ki so danes prišli na zaslišanje v Madrid. Le eden od njih, nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila, ima pravico do plačila varščine v zameno za izhod iz pripora. Sodišče je prošnji ugodilo.

Med drugim je tožilstvo zahtevalo preiskovalni pripor tudi za podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa. Le Vila pa ima možnost, da se priporu izogne, če plača varščino. Zahtevo so utemeljili, da je Vila prejšnji teden odstopil s svojega položaja tik pred razglasitvijo neodvisnosti Katalonije v petek, povzema navajanje več medijev nemška tiskovna agencija dpa.

Sodnica Carmen Lamela je danes ugodila prošnji tožilstva, pišejo španski mediji ob navajanju tiskovnega predstavnika pravosodja. Vila bo lahko ostal na prostem, če plača 50.000 evrov varščine.

Lamela se mora sedaj odločiti še glede zahteve tožilstva za izdajo evropskega naloga za prijetje in predajo za za odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in štiri njegove ministre, ki so po poročanju medijev še vedno v Bruslju. Če bo španska sodnica ugodila zahtevi tožilstva, bi lahko torej belgijski organi pregona Puigdemonta in ministre nemudoma pridržali ter jih nato izročili Španiji.

Od 14 obtoženih odstavljenih članov katalonske vlade se na višjem sodišču danes ni pojavilo pet predstavnikov, med njimi tudi Puigdemont. Belgijski odvetnik odstavljenega predsednika Paul Bekaert je pred tem dejal, da se Puigdemont še ne bo vrnil v Španijo, saj obstaja velika verjetnost, da bi ga tam pridržali. Dejal je še, da želi, da bi nekdanjega katalonskega predsednika zaslišali v Belgiji.

Na zaslišanje na vrhovno sodišče so danes prišli še obtoženi člani razpuščenega katalonskega parlamenta, med njimi nekdanja predsednica Carme Forcadell. Sodišče je na zahtevo njihovih odvetnikov zaslišanje preložilo na 9. november.