c S

ZN: IS med bitko za Mosul usmrtila 741 civilistov

03.11.2017 08:45 Ženeva, 02. novembra (STA) - Združeni narodi so danes sporočili, da je skrajna skupina Islamska država med bitko za iraško mesto Mosul usmrtila 741 civilistov. V devet mesecev trajajočih bojih med džihadisti in iraškimi varnostnimi silami, ki so se končali julija, je bilo sicer ubitih 2521 civilistov, večina v napadih IS, navaja poročilo ZN.

"Odgovorni morajo odgovarjati za svoje gnusne zločine," je ob objavi poročila dejal visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein.

Islamska država je Mosul, drugo največje iraško mesto, zavzela leta 2014 in ga razglasila za prestolnico samooklicanega kalifata v Iraku.

Po porazu IS v tem mestu je Visoki komisariat ZN za človekove pravice zbral pričevanja ljudi o množičnih ugrabitvah civilistov, uporabi civilistov za živi ščit, namernem obstreljevanju stanovanjskih zgradb in nediskriminatornem streljanju civilistov, ki so poskušali pobegniti iz mesta. Po navedbah poročila je bilo zaradi bojev razseljenih več kot 800.000 ljudi.

Visoki komisariat je ob tem pozval tudi k preiskavi domnevnih kršitev, ki naj bi jih zagrešile iraške varnostne sile in njihovi zavezniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročila navaja, da je bilo v napadih iz zraka med najintenzivnejšo fazo ofenzive iraških varnostnih sil od 19. februarja naprej ubitih 461 civilistov. Ob tem dodaja, da je v skoraj vseh primerih nemogoče ugotoviti, kdo je bil odgovoren za te napade.

Visoki komisariat poziva iraško vlado, naj povabi predstavnike Mednarodnega kazenskega sodišča, ki bi preiskali razmere v državi. "S pregonom odgovornih za 'mednarodne zločine' v Mosulu bi iraške oblasti poslale sporočilo ljudem, ki so trpeli, ne glede na to, kdaj ali kje, da bo pravici navsezadnje zadoščeno," so še sporočili v Ženevi.