c S

Mladićeva obramba od haaškega sodišča zahtevala odložitev izreka razsodbe

02.11.2017 15:47 Haag, 02. novembra (STA) - Obramba Ratka Mladića, ki je obtožen vojnih zločinov in genocida med vojno v BiH, je od Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu zahtevala odložitev izreka razsodbe, ki je predvidena za 22. november. Zahtevajo, da izrek odložijo, dokler sodišče ne objavi vse dokumentacije o Mladićevem zdravju.

Mladićevi odvetniki so od sodišča zahtevali objavo vse dokumentacije o obtoženčevem zdravstvenem stanju ter dovoljenje, da ga pregledajo srbski zdravniki in podajo strokovno mnenje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Že več kot deset mesecev zahtevamo dokumentacijo in potrditev, ali je general sposoben spremljanja postopka, saj je iz posnetkov razvidno, da je utrpel niz možganskih kapi. Večji del smo dobili, a ne vse. Za natančno oceno stanja je potrebna celotna dokumentacija," je za Tanjug povedal eden do Mladićevih odvetnikov Branko Lukić.

Nedavno je srbska vlada na prošnjo Mladićeve obrambe in družine dala zagotovila za začasno izpustitev 74-letnega Mladića iz pripora haaškega sodišča zaradi zdravljenja, vendar odgovor iz Haaga še čakajo.

Tožilstvo je konec lanskega leta v sklepni besedi za Mladića, ki se ga je prijel vzdevek Balkanski klavec, zahtevalo dosmrtni zapor. Utemeljilo je, da bi bila krajša kazen žalitev tako za žive kot mrtve žrtve in pravosodje. Mladićeva obramba je zahtevala oprostilno sodbo. Izrek prvostopenjske razsodbe, na katero se bosta lahko pritožila tako tožilstvo kot obramba, je predviden 22. novembra.

Mladića so po 16 letih na begu prijeli 26. maja 2011 v Srbiji na domu njegovega sorodnika. Sojenje se je začelo maja 2012, končalo pa decembra lani. Mladić zanika vse obtožbe, ki ga v enajstih točkah bremenijo za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine med vojno v BiH, med katero je med letoma 1992 in 1995 umrlo več kot 100.000 ljudi, 2,2 milijona pa jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

Na podlagi enake obtožnice so nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića marca lani obsodili na 40-letno zaporno kazen. Prizivni postopek v tem primeru še poteka.