c S

Sodišče zavrnilo odškodninski zahtevek Luke Koper zaradi nakupa deleža v TTI

02.11.2017 13:07 Koper, 02. novembra (STA) - Koprsko okrožno sodišče je zavrnilo 19,6 milijona evrov težak odškodninski zahtevek Luke Koper proti osmim nekdanjim nadzornikom, ki so upravi Roberta Časarja dali soglasje za nakup 10-odstotnega deleža v slovaški družbi TTI za 25 milijonov evrov, poročajo Primorske novice. Je pa bila Luka uspešna v ločeni zadevi Orleška gmajna.

Luka je tožila nekdanje nadzornike Marjana Bezjaka, Olgo Franca, Metoda Mezka, Marka Valentinčič, Bojana Zadela, Orjana Bana, Borisa Bradača in Nebojšo Topiča. Ali se bo Luka Koper na odločitev sodišča pritožila, še ni znano, saj v podjetju sodbe še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati, danes navaja časnik.

Zato pa je odvetnik Daniel Planinšec, ki je v tej zadevi zastopal Marjana Bezjaka, za Primorske novice izpostavil, da je sodišče pravilno ugotovilo dejansko stanje: "Nadzorni svet daje le soglasja za posle uprav, zato gre pri iskanju odgovornosti nadzornikov za nižje standarde kot za gospodarstvenike. Nadzorniki niso dolžni ravnati 's profesionalno skrbnostjo', ampak z 'običajno skrbnostjo'."

"Obenem pa je v tem primeru ugledna mednarodna revizijska hiša Deloitte izdelala cenitev TTI in izračunala sinergije, ki bi jih s tem nakupom imela Luka, in o tem nadzorniki nikakor niso mogli podvomiti," je še poudaril Planinšec. Iz sodbe po njegovih besedah izhaja še, da mora Luka v tej zadevi plačati za 663.000 evrov sodnih stroškov.

Olga Franca pa je za Primorske novice spomnila, da je že od vsega začetka trdila, da je tožba neutemeljena, nesmiselna in tudi politična. Obenem je poudarila, da je kot nadzornica vseskozi ravnala z vso potrebno skrbnostjo, nenazadnje je sredi leta 2009 skupaj s predstavniki delavcev v nadzornem svetu krivdno razrešila Časarja.

Kot je spomnil časnik, je s tem padla že šesta v nizu odškodninskih tožb, ki jih je leta 2010 vložila Luka Koper. Uprava pod vodstvom Gregorja Veselka je na podlagi sklepa delničarjev na skupščini proti Časarjevi upravi oz. nadzornikom vložila šest odškodninskih tožb, skupaj za več kot 32 milijonov evrov, vendar do zdaj še niti v eni tožbi ni prepričala sodišča, da je Časarjeva uprava oškodovala podjetje.

Luka Koper sicer za enak znesek kot nadzornike toži tudi celotno nekdanjo upravo z Robertom Časarjem na čelu. Sodnica Samanta Nusdorfer je odškodninski zahtevek sprva vodila skupaj, pred nekaj meseci pa ga je razdružila na dva dela. Zahtevek do uprave je trenutno v mirovanju, dokler se proti Robertu Časarju ne konča kazenski postopek v tej zadevi. Koprsko tožilstvo je zaradi domnevno preplačanega nakupa deleža v TTI namreč že lani vložilo obtožbo proti Časarju in še štirim osebam. Planinšec, ki v tem primeru zagovarja Časarja, pričakuje, da se bo sojenje v tej zadevi začelo kmalu, še navaja časnik.

Luki je sicer po informacijah Primorskih novic uspelo v ločeni zadevi Orleška gmajna, v kateri je sodišče odločilo, da ji morata Časar in Marjan Mikuž plačati 2,2 milijona evrov odškodnine zaradi škodljivih nepremičninskih poslov na Krasu. Časar zaradi teh kaznivih dejanj prestaja zaporno kazen. Luka tega denarja še nima na računu, saj je na Časarjevih nepremičninah vpisan zemljiški dolg, ki ga Luka še izpodbija na sodišču.