c S

Predstavniki odstavljene katalonske vlade prišli na madridski sodišči, Puigdemonta po pričakovanjih ni med njimi

02.11.2017 13:11 Madrid, 02. novembra (STA) - Več predstavnikov odstavljene katalonske vlade, med njimi podpredsednik Oriol Junqueras, je danes prispelo na madridski sodišči na zaslišanje. Med njimi pa ni odstavljenega predsednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta. Zaslišanje nekdanjih članov razpuščenega katalonskega parlamenta so medtem preložili na 9. november.

Med ministri, ki so prišli na sodišče, je tudi odstavljena ministrica za javno upravo Meritxell Borras, ki je skupaj s Puigdemontom in nekaterimi drugimi ministri odšla v Bruselj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot prvega so po poročanju portala Spain Report zaslišali tiskovnega predstavnika odstavljene regionalne vlade Jordija Turulla.

Pred višjim sodiščem, kjer poteka zaslišanje članov vlade, so se zbrali tudi njihovi podporniki, ki so vzklikali: "Niste sami!". Prišlo pa je tudi nekaj nasprotnikov neodvisnosti, ki so imeli v rokah španske zastave.

Od 14 odstavljenih članov katalonske vlade se na višjem sodišču ni pojavilo pet predstavnikov, med njimi tudi Puigdemont. Časnik La Vanguardia je ob sklicevanju na vire blizu odstavljene vlade poročal, da so odstavljeni predsednik vlade in štirje ministri še vedno v Bruslju in ne bodo prišli na sodišče.

"Legitimna katalonska vlada" je že v sredo zvečer sporočila, da bo peterica iz tujine "sojenje označila za politični proces", maksimalne kazni pa so označili za "nesorazmerne".

Puigdemontov belgijski odvetnik Paul Bekaert je pred tem dejal, da se Puigdemont še ne bo vrnil v Španijo, saj obstaja velika verjetnost, da bi ga tam pridržali. Dejal je še, da želi, da bi nekdanjega katalonskega predsednika zaslišali v Belgiji.

Po poročanju več španskih medijev špansko tožilstvo pripravlja zahtevo za evropski priporni nalog za Puigdemonta in ministre, ki niso prišli na sodišče. Če bodo za nekdanjega predsednika Katalonije izdali evropski priporni nalog, ta ne bo mogel sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah v Kataloniji, ki jih je španska vlada razpisala za 21. december.

Na zaslišanje na vrhovno sodišče pa so danes prišli obtoženi člani razpuščenega katalonskega parlamenta, med njimi nekdanja predsednica Carme Forcadell. Sodišče je na zahtevo njihovih odvetnikov zaslišanje preložilo na 9. november.

Nekdanji član vodstva parlamenta Joan Josep Nuet, ki je tudi med obtoženimi, je sicer v sredo za radio Catalunya dejal, da je Puigdemontov beg v Bruselj neodgovoren, saj se tem povečuje tveganje, da bi tudi drugi odšli v tujino. Zato bodo po Nuetovih besedah za vse tiste, ki so prišli na zaslišanje, odredili pripor.

Sodniki obeh sodišč bodo namreč na prvih zaslišanjih odločali o tem, ali bodo zanje odredili pripor. Lahko bi odredili tudi izročitev osebnih dokumentov. Po teh zaslišanjih bodo odločali tudi o uvedbi podrobnejše preiskave, ki bi lahko trajala več let in privedla do sojenja, na spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters.

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku, članom njegove vlade in članom razpuščenega parlamenta v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora. Puigdemont se je nato skupaj z nekaterimi člani vlade zatekel v Bruselj.

Špansko ustavno sodišče je v torek razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, predstavnike katalonskega regionalnega parlamenta pa naj bi tudi opozorilo, da morajo zaustaviti vsako pobudo, ki bi se nanašala na izvajanje deklaracije.