c S

Macron podpisal protiteroristično zakonodajo

02.11.2017 08:21 Pariz, 30. oktobra (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes podpisal protiteroristično zakonodajo, ki bo nadomestila izredne razmere, uvedene po terorističnih napadih v Parizu novembra 2015.

"Ta zakon nam bo omogočil opustitev izrednih razmer s 1. novembrom, pri čemer bo v polnosti zagotovil varnost naših sodržavljanov," je ob podpisu v Elizejski palači dejal Macron, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da bo zakon začel veljati s torkom. Vendar so v Elizejski palači pojasnili, da ga bodo začeli uporabljati šele v sredo, ko se iztečejo izredne razmere.

Nova protiteroristična zakonodaja vključuje nekatere sporne ukrepe, ki sedaj veljajo v okviru izrednih razmer. Te v Franciji sedaj veljajo že skoraj dve leti. Sprva je bilo mišljeno, da bodo začasne, a so jih nato šestkrat podaljšali.

Na novo zakonodajo letijo kritike, da spodkopava državljanske svoboščine na račun policijskih pooblastil, ima pa široko podporo javnosti, ki so jo pretresli številni teroristični napadi v državi.

V skladu z novo zakonodajo bodo imeli pristojni organi pravico, da priprejo ljudi, izvedejo preiskavo domovanja in prepovedo javna zborovanja brez predhodne odobritve sodišča.

Teroristični napadi v Franciji so od januarja 2015 zahtevali skupno 241 smrtnih žrtev.