c S

Vlada predlaga DZ zaustavitev predčasne razpustitve občinskega sveta v Kostanjevici na Krki

02.11.2017 08:20 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sklenila predlagati DZ, da ustavi predčasno razpustitev občinskega sveta v Kostanjevici na Krki. Kostanjeviški občinski svet je namreč v roku 30 dni od prejema sklepa DZ za odpravo nezakonitosti sprejel proračuna za leti 2017 in 2018.

Občina Kostanjevica na Krki se je znašla v nezakonitem stanju zato, ker ni imela sprejetih proračunov za letošnje in prihodnje leto. Zato je vlada junija ugotovila, da so na podlagi zakona o lokalni samoupravi nastopili razlogi za predčasno razpustitev občinskega sveta, ki ni sprejel predlaganih proračunov.

Zato je vlada takrat predlagala DZ, naj začne s postopkom za predčasno razpustitev občinskega sveta in da sprejme sklep o odpravi nezakonitega ravnanja v občini. Prav tako so predlagali DZ, da občinski svet predčasno razpusti in razpiše predčasne volitve v svet, če ta poziva za odpravo nezakonitosti v postavljenem roku ne bo upošteval.

DZ je septembra opozoril kostanjeviški občinski svet na nezakonito ravnanje ter ga pozval, da v 30 dneh sprejme proračuna za leti 2017 in 2018. V tem primeru bi DZ ustavil postopek o predčasni razpustitvi.

Rok za to se je iztekel v soboto, ministrstvo za javno upravo pa je danes prejelo uradno obvestilo občine Kostanjevica na Krki, iz katerega je ugotovilo, da je občinski svet odpravil nezakonitosti in sprejel proračuna za letos in prihodnje leto, so sporočili po današnji seji vlade.

Razlog za to, da v Kostanjevici dve leti zapored niso sprejeli proračuna, je bil spor med županom Ladkom Petretičem in svetniško večino, ki zahteva revizijo vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, župan pa tega noče, ker meni, da je zadeva končana.

Občinski svet pa je proračuna sprejel na zadnji dan roka, ki mu ga je postavil DZ.