c S

Gospodarsko razpoloženje v območju evra najvišje od januarja 2001

02.11.2017 08:16 Bruselj, 30. oktobra (STA) - Gospodarsko razpoloženje se je oktobra tako v območju evra kot v EU izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v primerjavi s septembrom v območju evra zvišala za 0,9 točke na 114 točk, kar pomeni najvišjo raven od januarja 2001. V EU se je zvišala za 1,1 točke na 114,2 točke, kaže poročilo Evropske komisije.

V EU je to najvišja raven od junija 2007, je razvidno iz poročila, objavljenega na spletnih straneh komisije.

Razpoloženje v območju evra se je izboljšalo na podlagi boljših rezultatov v industriji, prodaji na drobno in gradbeništvu. Nekoliko boljše rezultate je zabeležil tudi sektor storitvenih dejavnosti, razpoloženje potrošnikov pa je stagniralo.

Od večjih gospodarstev območja z evrom se je kazalnik zvišal v Nemčiji (+2,1 točke), Italiji (za eno točko), Španiji (+0,3 točke) in na Nizozemskem (+0,1 točke). V Franciji se je znižal za 1,6 točke.

V Sloveniji se je vrednost kazalnika zvišala za 3,6 točke na 117,7 točke. Nekoliko se je poslabšalo le razpoloženje potrošnikov (-0,6 točke), medtem ko je v preostalih segmentih - industriji, storitvenih dejavnostih, prodaji na drobno in gradbeništvu - poraslo.

Podobno kot v državah z evrom je bilo tudi dogajanje v celotni EU. Razlika je bila le v tem, da je razpoloženje v sektorju prodaje na drobno ostalo nespremenjeno.

Od večjih gospodarstev, ki nista del območja z evrom, se je izboljšalo razpoloženje v Veliki Britaniji (+1,5 točke), na Poljskem pa je ostalo nespremenjeno.

Vrednost kazalnika poslovne klime (BCI), ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v industrijskem sektorju, se je oktobra v območju evra prav tako zvišala, in sicer za 0,10 točke na 1,44 točke.