c S

Srbski vojni zločinec naj bi poučeval mlade vojaške častnike

30.10.2017 13:30 Beograd/Bruselj, 30. oktobra (STA) - Načrti srbskega ministra za obrambo Aleksandra Vulina, da bo na vojaški akademiji v Beogradu poučeval tudi zaradi vojnih zločinov v Haagu pravnomočno obsojeni general Vladimir Lazarević, so naleteli na ostre odzive. Tudi na Kosovu in v Evropski uniji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je tako po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudarila, da Evropska unija pričakuje, da bodo vodilni politiki v Srbiji spoštovali žrtve nekdanjih konfliktov.

Pred dnevi je kosovski predsednik Hashim Thaci ocenil, da bi morala biti EU zaskrbljena zaradi dejstva, da bo Lazarević predaval na vojaški akademiji. Ob tem je na Facebooku zapisal, da bo treba počakati, ali bo to upočasnilo ali pospešilo članstvo Srbije v EU, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Lazarević je minuli teden na vojaški akademiji v Beogradu že imel prvo predavanje.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je Lazarevića leta 2014 pravnomočno obsodilo na 14 let zapora zaradi zločinov proti človečnosti. Lazarević se je leta 2005 predal haaškemu sodišču. Leta 2015 so ga predčasno izpustili iz zapora. V Srbiji so ga ob vrnitvi pričakali kot narodnega junaka.

Vulin je svojo odločitev utemeljil z besedami, da bodo s tem, ko bodo na akademiji predavali srbski častniki iz časa vojne na Kosovu med letoma 1998 in 1999, popravili krivico, ki so je bili deležni v minulih letih.

Poleg Lazarevića naj bi namreč predavala vsaj še dva visoka vojaška častnika; eden od njiju je načelnik generalštaba Ljubiša Diković, ki ga povezujejo z vojnimi zločini na Kosovu.