c S

V Ankari nadaljevanje sojenja obtoženim za vodenje državnega udara

30.10.2017 12:40 Ankara, 30. oktobra (STA) - V Turčiji se je danes nadaljevalo sojenje 221 ljudem, obtoženim vodenja spodletelega državnega udara julija lani. Med njimi so glavni osumljenec za udar, v ZDA živeči klerik Fethullah Gülen, in okoli 20 generalov.

Med obtoženci, ki jim očitajo poskus strmoglavljenja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, je tudi general Akin Öztürk, ki je bil poveljnik turških zračnih sil do avgusta lani, po odhodu s tega položaja pa je ostal član vrhovnega vojaškega sveta. Oblasti so mu pripisale, da je skupaj z generalom Mehmetom Dislijem, ki je prav tako na zatožni klopi, vodil spodleteli udar. Öztürk vse obtožbe zanika. Obtožen je tudi polkovnik Ali Yazici, sicer nekdanji najvišji vojaški svetovalec Erdogana.

Gre za sodni postopek, ki se je začel 22. maja. V štirih tednih je tedaj po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu svoje zagovore podalo 56 obtoženih. V sodni dvorani Sincan v bližini Ankare, pripravljeni posebej za to sojenje, so se danes nadaljevala zaslišanja. Sodnik je ob tem povedal, da bodo odvetnikom posredovali za 70 terabajtov posnetkov varnostnih kamer, posnetih na noč državnega udara julija lani.

Večini sodijo zaradi kršenja ustave, uboja 250 ljudi ter članstva in vodenja teroristične organizacije. Grozi jim večkratna dosmrtna zaporna kazen.

Zaradi obtožb o povezavah z Gülenom so od julija lani v državi, kjer od poskusa puča veljajo izredne razmere, prijeli že več ko 50.000 ljudi, več kot 140.000 javnih uslužbencev pa je bilo odpuščenih ali suspendiranih. Opozicija, številni mediji in tudi tujina Erdoganu očitajo, da izredne razmere izkorišča za pregon vseh svojih kritikov in nasprotnikov.

Tako so tudi v zadnjih dneh zaradi povezav z v ZDA živečim klerikom aretirali skoraj 60 aktivnih pripadnikov turške vojske, je danes poročala tiskovna agencija Anadolu.

V Turčiji poleg tega procesa, ki se je nadaljeval danes, poteka še več drugih sodnih postopkov proti domnevnim pučistom. Okoli 50 jih je bilo že obsojenih na dosmrtne kazni, v nekaterih primerih večkratne.

Ob tem sodijo tudi številnim članom organizacij za človekove pravice in novinarjem. Tako se bo v torek v Istanbulu nadaljevalo sojenje sodelavcem opozicijskega časnika Cumhuriyet, ki so obtoženi "terorističnih" aktivnosti. Prav tako v torek bo pred sodnika stopila avtorica Asli Erdogan, obtožena "teroristične propagande". Pisateljico, ki ni v sorodu s turškim predsednikom Erdoganom, je obtožnica doletela zaradi sodelovanja s prokurdskim časnikom Ozgür Gündem, ukinjenim z dekretom oktobra lani.

"Propagande terorističnih organizacij" bodo v kratkem obtožili tudi skoraj sto turških akademikov, ki živijo v Nemčiji, medtem poroča več nemških medijev. Gre za turške intelektualce, ki so v začetku leta 2016 podpisali peticijo proti vojaškim operacijam proti članom podmladka prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Turško tožilstvo naj bi že pripravilo obtožnice, navaja na spletu nemški Deutsche Welle.