c S

V Kataloniji zaenkrat mirno, a napeto

30.10.2017 12:02 Barcelona, 30. oktobra (STA) - V Kataloniji, ki je v petek razglasila neodvisnost, vlada v Madridu pa ji je odvzela avtonomijo, zaenkrat vlada zatišje. Razmere so sicer zelo napete, saj naj bi začel Madrid danes v praksi izvajati neposreden nadzor v Kataloniji, in nihče ne ve, kaj točno se bo zgodilo. A zaenkrat se ne dogaja še nič, tudi v vladni palači v Barceloni ne.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, v palači Generalitata, sedežu regionalne vlade, zaenkrat ni zaznati nobenih aktivnosti. nekateri uslužbenci so zjutraj prišli na delo, a med njimi ni bilo vodilnih. Kje se nahaja odstavljeni katalonski premier Carles Puigdemont, ni znano, je pa konec tedna preživel v domači Gironi in ne v Barceloni.

Nekateri člani tabora, ki se bori za neodvisnost Katalonije, so po poročanju dpa na Twitterju sporočili, da delajo naprej in se ne bodo uklonili ukrepom Madrida. Med drugim je fotografijo sebe v pisarni in s časnikom z datumom 30. oktober 2017 na mizi objavil nekdanji minister za promet Josep Rull. Puigdemont je po poročanju dpa na Instagramu objavil fotografijo dvorišča vladne palače s pripisom "dobro jutro", vendar pa ni jasno, kdaj je fotografija nastala.

Špansko državno tožilstvo naj bi po poročanju medijev že danes ali najkasneje v torek vložilo obtožnico proti Puigdemontu in nekaterim članom njegove odstavljene vlade. Med njimi naj bi bila tudi donedavna predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell, piše dpa. Obtožili bi jih lahko upora proti državi, za kar je zagrožena kazen do 30 let zapora.

A kot še navajajo mediji, tožilstvo v nasprotju s prejšnjimi načrti za obtožene naj ne bi zahtevalo preiskovalnega zapora. Do aretacije Puigdemonta, ki so jo mnogi napovedovali za danes in bi lahko vodila v nevarno zaostritev razmer, naj bi torej zaenkrat ne prišlo.

Kaj točno se bo danes še dogajalo v Kataloniji, ni jasno. Odstavljeni ministri regionalne vlade bodo predvidoma predali posle predstavnikom iz Madrida, ali se bo pri tem resneje zapletlo, pa ostaja pod vprašajem.

Katalonska regionalna vlada ima v Barceloni okoli 110.000 uradnikov in še kakih 90.000 uslužbencev. Številni so prepričani Katalonci, ki se borijo za neodvisnost. V Združenju občin za neodvisnost Katalonije (AMI) je na primer 787 od skupno 948 županov katalonskih občin. Puigdemont je v soboto Katalonce pozval k mirnemu uporu. Analitiki pričakujejo predvsem bojkot, nesodelovanje in državljansko nepokorščino do predstavnikov Madrida.

Vlada Mariana Rajoyja je napovedala, da bodo odpustili vse, ki se bodo upirali. Kot je po navedbah dpa za televizijo Antena 3 pojasnil španski notranji minister Juan Ignacio Zoido, bodo dali uslužbencem danes nekaj ur časa, da pospravijo pisarne in zberejo vse svoje osebne stvari, saj da želijo "znova vzpostaviti normalnost z največjo diskretnostjo in po načelu minimalne intervencije".

Španska vlada je sicer tudi v objavi razglasa v uradnem listu, ko je v skladu s 155. členom ustave suspendirala katalonsko avtonomijo, ponovila zavezo, da bo pri vodenju Katalonije spoštovala načela preudarnosti in sorazmernosti ter določbe katalonskega statuta o avtonomiji, ter pozvala k mirnosti in nenasilju.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi dal Madrid katalonski policiji navodila, da odstavljene člane katalonske vlade, ki se bodo upirali odstavitvi in bodo danes prišli v svoje pisarne, pospremi in jim dovoli, da pospravijo svoje stvari. Če potem še vedno ne bodo hoteli oditi, naj bi morali policisti o tem pripraviti poročilo in ga posredovati sodišču.