c S

Društvo upokojencev Ravne po 27 letih ugotovilo, da ni vpisano kot lastnik prostorov društva

30.10.2017 06:05 Slovenj Gradec, 27. oktobra (STA) - Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je danes potekalo celodnevno zaslišanje prič v civilni tožbi Društva upokojencev Ravne na Koroškem proti podjetju Kajžar, s katero društvo uveljavlja lastninsko pravico na prostorih, ki jih uporablja od leta 1988. Ob vloženi izvršbi je namreč društvo leta 2015 ugotovilo, da ni vpisano kot lastnik prostorov.

Kot sta danes pred sodiščem pojasnjevala zdajšnji in nekdanji predsednik Društva upokojencev Ravne na Koroškem Jože Prednik in Jožef Samec, se je društvo v nove prostore, ki so del večjega večstanovanjskega objektu Ob Suhi, preselilo leta 1988. Vse od takrat društvo prostore v skupnem obsegu skoraj 600 kvadratnih metrov uporablja v veri, da je društvo tudi lastnik prostorov, saj je vseskozi tudi poravnavalo vse stroške v zvezi s prostori, vanje vlagalo, del prostorov pa že vrsto let oddaja v najem upravljavcem kitajske restavracije.

Prostore je zgradilo podjetje Gradis, društvo pa je sredstva za plačilo naložbe zbralo s takratno gostinsko dejavnostjo in s pomočjo donacij, predvsem takratne železarne, je povedal Samec in zatrdil, da so Gradisu poravnali vse obveznosti za opravljena dela. Je pa povedal, da je urejanje zemljiškoknjižnega vpisa predal nasledniku na mestu predsednika društva, že pokojnemu Jožetu Šaterju, da pa ve, da takrat niso dobili sklepa o tem, da so v zemljiški knjigi vpisani kot lastniki.

Prednik, ki je predsednik društva od leta 2003, sam pa je član društva od leta 1991, je danes povedal, da v društvu nikoli niso čutili potrebe, da bi preverjali lastništvo svojih prostorov, saj so verjeli, da je vse urejeno in da so lastniki. Vse to do oktobra 2015, ko so izvedeli, da je za njihove prostore vložena izvršba tretje strani, ki ima odkupljene terjatve družbe SCT.

Takrat se je izkazalo, da je kot lastnik prostorov vpisana družba Kajžar, katere prokurist je Zdravko Fajmut, ki je leta 1999 kupil celotni poslovni delež družbe Gradis gradbeništvo, iz česar, kot kaže, tudi izhaja dejstvo, da je lahko postal zemljiškoknjižni lastnik prostorov, v katerih deluje društvo upokojencev.

Zdaj ravensko društvo upokojencev, ki ima okoli 1000 članov, s civilno tožbo proti družbi Kajžar, vredno dobrih 200.000 evrov, uveljavlja lastninsko pravico na prostorih, za katere je prav Fajmutovi družbi Dinamik leta 1999, v času, ko je vodenje društva prevzemal Šater, naročilo in plačalo pripravo dokumentacije za vpis prostorov v zemljiško knjigo. A do vpisa ni prišlo, ker društvo po Fajmutovih besedah takrat ni razpolagalo z ustreznimi listinami za vpis v zemljiško knjigo, o čemer je Fajmut društvo takrat tudi obvestil.

Medtem v vseh minulih letih Fajmut, kot je dejal danes, zaradi obilice drugega dela tega ni urejal. In če ne bi leta 2015 prišlo do izvršbe za te prostore, bi družba Kajžar verjetno še danes bila vpisana kot lastnik prostorov.

Pravda pred slovenjgraškim sodiščem se nadaljuje, saj strani poravnave kljub poskusu doslej nista dosegli. Je pa Fajmut pripravljen društvu glede na kupoprodajno pogodbo z Gradisom, katere original je prvič videl šele na poskusu poravnave, pripravljen priznati lastništvo na delu prostorov v velikosti okoli 160 kvadratnih metrov, ki jih uporablja društvo, ne pa tudi na ostalih prostorih, to je v gostinskem delu in kletnih prostorih.