c S

Mayeva zaskrbljena zaradi poročil o spolnem nadlegovanju v britanskem parlamentu

30.10.2017 06:05 London/Stockholm, 27. oktobra (STA) - Britanska premierka Theresa May je zaskrbljena zaradi poročanja medijev o kulturi spolnega nadlegovanja med britanskimi poslanci in njihovimi uslužbenci, je danes sporočila tiskovna predstavnica premierke.

Britanski tabloid Sun je danes poročal, da so ženske, zaposlene v londonski politični četrti Westminster, vzpostavile skupino na WhatsAppu, v okviru katere si delijo izkušnje s spolnim nadlegovanjem in druge opozarjajo na možne storilce, poroča agencija Reuters.

Tabloid ne imenuje nikogar v zvezi z obtožbami, kot vir pa navaja neimenovane članice skupine.

"Poročila so zelo zaskrbljujoča, vendar ne morem vnaprej govoriti o obtožbah ali preiskavah, ki še niso prišle na dan," je dejala tiskovna predstavnica britanske premierke v odzivu na poročanje Suna.

Poudarila je, da je bila premierka zelo jasna, ko se je odzvala na poročila o spolnem nadlegovanju in napadih ameriškega producenta Harveya Weinsteina v minulih tednih, ko je dejala, "da je vsakršno neželeno seksualno obnašanje povsem nesprejemljivo" in da to velja za vsa področja življenja, tudi politiko.

Izpostavila je še, da bodo vse obtožbe, ki bi lahko prišle na dan, vzeli zelo resno in bodo ljudem svetovali, da stopijo v stik s policijo.

Skupina članic britanske opozicijske laburistične stranke je medtem že vzpostavila spletno stran, na kateri poziva člane in članice stranke, ki so bili žrtve spolnega nadlegovanja v stranki, da anonimno objavijo svoje zgodbe in tako popravijo kulturo v stranki.

O spolnem nadlegovanju v politiki poročajo tudi iz Švedske. Švedski časnik Expressen je tako v četrtek objavil rezultate anketa med švedskimi poslanci, ki je pokazala, da jih je bilo najmanj 23 spolno napadenih, nekateri tudi s strani poslanskih kolegov. Večinoma je šlo za poslanke.

Expressen je anketo poslal 347 poslancem in poslankam. Odgovore je prejel od 101, med njimi pa jih je 23 povedalo, da so bili žrtve spolnega napada.

Vodja Stranke Centra Annie Loof je za časnik dejala, da je ob elektronskih sporočilih s seksualnimi podtoni bila deležna tudi "nepovabljenih rok na svojem telesu na političnih dogodkih", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska zunanja ministrica Margot Wallström je že minuli teden pritegnila pozornost s priznanjem medijem, da v političnih krogih prihaja do spolnega nadlegovanja. Minuli konec tedna je v več mestih na Švedskem na tisoče ljudi protestiralo proti spolnemu nasilju in nadlegovanju.