c S

Belgija od Francije zahtevala začasno izročitev Abdeslama

30.10.2017 06:04 Bruselj, 27. oktobra (STA) - Belgija je pri francoskih oblasteh vložila uradno zahtevo za začasno izročitev edinega preživelega osumljenca za teroristične napade v Parizu leta 2015 Salaha Abdeslama, da bi mu sodili zaradi strelskega spopada z belgijsko policijo nekaj dni pred njegovo aretacijo marca lani. Obtožen je "poskusa umora več policistov s terorističnim ozadjem".

Sodni postopek v Belgiji je povezan s strelskim obračunom v bruseljskem predelu Foret nekaj dni pred aretacijo marca lani. V obračunu so bili ranjeni trije policisti, ubit pa je bil alžirski džihadist, ki je prebival v stanovanju, ki ga je policija želela preiskati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Abdeslamu in drugemu stanovalcu Sofianeju Ayariju je medtem uspelo pobegniti. Pred sodnika bo moral v Belgiji stopiti tudi Ayari, ki je prav tako obtožen "poskusa umora več policistov s terorističnim ozadjem", je danes sporočilo belgijsko tožilstvo. Oba so aretirali nekaj dni kasneje v Bruslju.

Bruseljsko sodišče je 19. oktobra izdalo evropski priporni nalog, ki so ga štiri dni kasneje vročili pri pristojnih francoskih oblasteh, je pojasnilo belgijsko tožilstvo. Kot so še zapisali v kratki izjavi, podrobnosti in načina izročitve ne bodo komentirali.

Začetek sojenja obtožencema je predviden za 18. december, trajalo pa naj bi štiri dni. Najverjetneje bo potekalo ob strogih varnostnih ukrepih, saj je Abdeslam v Franciji v priporu pod strogim nadzorom. Francoz maroškega rodu biva v samici in je pod stalnim video nadzorom. V Franciji ga čaka sojenje zaradi terorističnih napadov v Parizu novembra 2015, ki je zahteval 130 smrtnih žrtev.

Celica, katere član je bil Abdeslam, naj bi po prepričanju preiskovalcev pripravila tudi napad v Bruslju marca lani, ko je umrlo 32 ljudi. Preiskovalci sumijo, da je bil teroristični napad v Bruslju neposredna posledica aretacije Abdeslama, saj so policisti močno pritisnili na teroristično celico.