c S

Vodenje Katalonije uradno prevzela namestnica španskega premierja

30.10.2017 06:55 Madrid/Barcelona, 28. oktobra (STA) - Španska vlada je z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu danes zjutraj, Kataloniji uradno začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade. Večino nalog in pristojnosti predsednika in podpredsednika Katalonije je prevzela namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria.

Naloge katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in podpredsednika Oriola Junquerasa je očitno prevzela Saenz de Santamaria, medtem ko so preostali ministri vlade premierja Mariana Rajoya prevzeli naloge in pristojnosti tistih katalonskih ministrstev, ki se vsebinsko prekrivajo z njihovimi resorji.

Puigdemont in vsi člani njegove vlade so bili obenem odstavljeni s svojih položajev, vsebino uradnega lista povzemata španski El Pais in britanski BBC, nemška tiskovna agencija dpa pa dodaja še, da je bilo skupno odstavljenih kar 150 sodelavcev katalonske vlade.

Položaje so tako morali zapustiti vsi ministri katalonske vlade in tudi njihovi svetovalci. Odstavili so med drugim tudi tiskovnega predstavnika vlade Jordija Turulla, poroča spletni portal Spain Report.

Saenz de Santamaria naj bi se še danes sestala z državnimi sekretarji, ki naj bi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejansko vodili posle katalonskih regionalnih ministrstev.

V spletni izdaji uradnega lista sta poleg tega objavljena razpustitev katalonskega parlamenta in razpis predčasnih regionalnih volitev 21. decembra. Zapisane so že tudi prve podrobnosti glede izvedbe volitev, med drugim to, da bodo imele stranke za volilni boj na voljo 15 dni, saj se bo ta uradno začel 5. decembra, piše dpa.

Kot piše El Pais, zaenkrat ni jasno, ali nameravajo katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, sodelovati na teh volitvah. Javnomnenjske ankete sicer že ves čas kažejo na razdeljenost Kataloncev, saj jih približno polovica podpira neodvisnost, približno polovica pa ne. Tako tudi nove volitve, podobno kot prejšnje, verjetno ne bodo prinesle bistvenih sprememb.

V skladu s 155. členom ustave sta bila danes tudi uradno odstavljena vodilna predstavnika katalonske policije Mossos d'Esquadra, njen prvi mož Josep Lluis Trapero in generalni direktor Pere Soler.

Poleg tega je Madrid odredil ukinitev katalonske diplomatske službe in zaprtje katalonskih diplomatskih predstavništev v tujini, med drugim v Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, Avstriji in Italiji. Skupaj z drugimi veleposlaniki sta bila odpoklicana tudi katalonski predstavnik v Madridu Ferran Mascarell i Canalda in predstavnik pri EU Amadeu Altafaj i Tardio, piše Spain Report.

Zaprli so tudi poseben svetovalni svet za tranzicijo Katalonije v neodvisnost in komisijo, ki jo je Puigdemont ustanovil, da bi preiskala "kršenje temeljnih pravic" med policijskim posredovanjem 1. oktobra.

V uradnem listu je španska vlada še ponovila, da bo pri vodenju Katalonije spoštovala načela preudarnosti in sorazmernosti ter določbe katalonskega statuta o avtonomiji ter pozvala k mirnosti in nenasilju.

V uradnem listu navedeni ukrepi izhajajo iz petkove odločitve španskega senata, da prvič v zgodovini države aktivira 155. člen ustave ter tako začasno odvzame avtonomijo Kataloniji in v njej prevzame neposreden nadzor. Po seji senata je Rajoy sinoči napovedal razpustitev katalonske vlade in parlamenta ter razpis regionalnih volitev 21. decembra.

Senatorji so sicer v petek odločili, da španska osrednja vlada ne bo posegala v katalonski javni radio in televizijo, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Zdaj se postavlja predvsem vprašanje, ali bodo člani katalonske vlade spoštovali odlok Madrida in prostovoljno zapustili svoje položaje. Po pisanju katalonske Vanguardie naj bi imeli na voljo tudi še pravne poti, da se uprejo odstavitvi. Kot navaja dpa, so se vodilni predstavniki katalonske vlade danes zavili v molk in se še niso odzvali na odvzem avtonomije.

Katalonski uradniki naj bi medtem prejeli navodila, kako naj se mirno uprejo ukrepom Madrida, vendar pa ni znano, ali bodo to tudi storili. Zagovorniki neodvisnosti so k državljanski nepokorščini pozvali tudi druge Katalonce.

Rajoyeva vlada je sicer sporočila, da se ne bo odzvala nasilno. Ob tem ni znano, kaj bodo storili, če uslužbenci katalonske vlade ne bodo želeli prostovoljno zapustiti svojih položajev. Prav tako ni znano, kako bosta ravnali španska in katalonska policija.

Del katalonske policije Mossos d'Esquadra, ki podpira neodvisnost, je medtem zagotovil, da ne bodo sodelovali pri menjavi aktualnih katalonskih ministrov in uslužbencev. 17.000 pripadnikov Mossosa je sicer razdeljenih na tiste, ki podpirajo neodvisnost, in tiste, ki želijo ostati del Španije.

V Madridu so za danes napovedani tudi protesti proti neodvisnosti Katalonije, v nedeljo pa naj bi ti potekali še v Barceloni.