c S

V Grčiji po seriji napadov s pisemskimi bombami aretirali osumljenca

30.10.2017 06:54 Atene, 28. oktobra (STA) - Grška policija je danes v središču Aten aretirala 29-letnega moškega, ki naj bi bil povezan z vrsto napadov s pisemskimi bombami, katerih tarče so bili med drugim zaposleni v Evropski uniji in Mednarodnem denarnem skladu (IMF) ter nemški zunanji minister Wolfgang Schäuble.

Policija je sporočila, da druge osumljence še išče. 29-letnika so aretirali, ko je zapuščal stanovanje, ki ga najema pod lažnim imenom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pri sebi naj bi imel dve pištoli, odštevalnik časa, eksploziv in še nekatere druge stvari, potrebne za izdelavo bombe. Po navedbah neimenovanega policijskega vira naj bi bil stari znanec policije zaradi militantnih aktivnosti.

Marca letos je v uradu IMF v Parizu eksplodiralo pismo bomba, ki je bilo poslano iz Grčije. Uslužbenka, ki je odprla pismo, je bila ranjena. Nekaj dni pred tem so še pravočasno uničili paket bombo, ki je bil namenjen nemškemu finančnemu ministru Wolfgangu Schäeubleju. Odgovornost za oboje je prevzela grška skrajno levičarska skupina Zarota ognjenega jedra.

Kmalu zatem so v Atenah prav tako pravočasno prestregli še osem pisemskih bomb, poslanih na različne naslove - med drugim na naslov evropskega komisarja za gospodarstvo in finance Pierra Moscovicija in na naslov tedanjega šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema.

Maja letos je sledil napad s pisemsko bombo, v katerem sta bila poškodovana nekdanji grški premier Lukas Papademos, ki je v času vodenja grške vlade v letih 2011 in 2012 pristal na vrsto bolečih varčevalnih ukrepov, in njegov voznik. Odgovornosti zanj ni prevzel nihče, a je napad močno spominjal na prejšnje.

Skupina Zarota ognjenega jedra se je pojavila leta 2008 o izbruhu hude finančne in dolžniške krize v Grčiji. Zaradi vrste napadov s pisemskimi bombami leta 2010 je bilo več njenih članov, nekateri med njimi še zelo mladi, obsojenih na dolgoletne zaporne kazni zaradi "sodelovanja v zločinski organizaciji", spominja AFP. Ali je danes aretirani moški prav tako povezan s to skupino, ni jasno.