c S

Madrid Kataloniji odvzel avtonomijo, Puigdemont vztraja pri neodvisnosti

30.10.2017 06:53 Madrid/Barcelona, 28. oktobra (STA) - Španska vlada je z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu danes zjutraj, Kataloniji uradno začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti njene regionalne vlade. Razpustila je tudi katalonski parlament in razpisala nove volitve. Katalonski predsednik Carles Puigdemont tudi po odstavitvi vztraja pri neodvisni Kataloniji.

Naloge Puigdemonta in katalonskega podpredsednika Oriola Junquerasa je prevzela namestnica španskega premierja Mariana Rajoya, Soraya Saenz de Santamaria, medtem ko so preostali ministri prevzeli naloge in pristojnosti tistih katalonskih ministrstev, ki se vsebinsko prekrivajo z njihovimi resorji.

Puigdemont in vsi člani njegove vlade so bili obenem odstavljeni s svojih položajev. Potem ko se na potezo Madrida več ur danes niso odzvali in so se širila ugibanja, ali se bodo prostovoljno umaknili ali ne, je Puigdemont v triminutni izjavi, ki jo je predvajala katalonska javna televizija TV3, popoldne le nagovoril Katalonce in jih pozval k mirnemu uporu.

Pri tem je bil jasen, da tudi po odstavitvi s strani Madrida vztraja pri neodvisni Kataloniji. Uporabo 155. člena španske ustave s strani Madrida je označil za "naklepni napad na večinsko voljo Kataloncev", ki je v nasprotju z demokracijo. "V demokratičnih družbah lahko samo parlamenti izbirajo ali razrešujejo predsednike," je dejal.

"Najboljši način za zaščito tega, kar smo dosegli, je demokratično nasprotovanje uporabi 155. člena," je povedal. Zdaj so po njegovih besedah ključni "potrpežljivost, vztrajnost in zaupanje v prihodnost". "Vztrajajmo še naprej (...) brez nasilja in žalitev," je poudaril in dodal, da "bomo še naprej delovali za svobodno državo".

Po poročanju španskega časnika El Pais, ki se sklicuje na vire v španski vladi, naj v Rajoyevem kabinetu današnjim besedam Puigdemonta "ne bi pripisovali neke teže", saj da je zdaj le še "zamenjani predsednik Generalitata", kakor se imenuje katalonska vlada. Ocenjevali naj bi še, da njegovo obnašanje "spada v domeno pravosodja" oziroma da bi moral zaradi njega pred sodišče.

Kasneje se je s tvitom oglasila Rajoyeva Ljudska stranka (PP), ki je Puigdemontov poziv k demokratičnemu nasprotovanju označila kot znak njegove nepremišljenosti in brezbrižnosti.

V skladu z odlokom v uradnem listu je bilo sicer skupno odstavljenih kar 150 sodelavcev katalonske vlade. Položaje so morali zapustiti vsi ministri katalonske vlade in tudi njihovi svetovalci.

V uradnem listu sta poleg tega objavljena tudi razpustitev katalonskega parlamenta in razpis predčasnih regionalnih volitev 21. decembra. Zaenkrat ni jasno, ali nameravajo katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, sodelovati na teh volitvah.

V skladu s 155. členom ustave sta bila danes tudi uradno odstavljena vodilna predstavnika katalonske policije Mossos d'Esquadra, njen prvi mož Josep Lluis Trapero in generalni direktor Pere Soler. Notranje ministrstvo je za Traperovega naslednika že imenovalo dosedanjega drugega moža katalonske policije Ferrana Lopeza, Solerjevo mesto pa bo ostalo prazno.

Poleg tega je Madrid danes odredil ukinitev katalonske diplomatske službe in zaprtje vseh katalonskih diplomatskih predstavništev v tujini. Zaprli so tudi poseben svetovalni svet za tranzicijo Katalonije v neodvisnost in komisijo, ki jo je Puigdemont ustanovil, da bi preiskala "kršitve temeljnih pravic" med policijskim posredovanjem 1. oktobra.

Španska vlada je obenem še v uradnem listu ponovila zavezo, da bo pri vodenju Katalonije spoštovala načela preudarnosti in sorazmernosti ter določbe katalonskega statuta o avtonomiji, ter pozvala k mirnosti in nenasilju.

V uradnem listu navedeni ukrepi izhajajo iz petkove odločitve španskega senata, da prvič v zgodovini države aktivira 155. člen ustave. Senatorji so sicer v petek odločili, da španska osrednja vlada ne bo posegala v katalonski javni radio in televizijo.

Kako se bodo stvari v Kataloniji zdaj odvijale naprej, ni mogoče napovedati. Rajoyeva vlada je resda sporočila, da se ne bo odzvala nasilno, a vprašanje je, kaj bodo storili, če na primer uslužbenci katalonske vlade ne bodo želeli prostovoljno zapustiti svojih položajev. Katalonski uradniki naj bi sicer prejeli navodila, kako naj se mirno uprejo ukrepom Madrida, vendar pa ni znano, ali bodo to tudi storili. Zagovorniki neodvisnosti so k državljanski nepokorščini pozvali tudi druge Katalonce.

Prav tako ni znano, kako bosta ravnali španska in katalonska policija. Del katalonske policije Mossos d'Esquadra, ki podpira neodvisnost, je že zagotovil, da ne bodo sodelovali pri menjavi aktualnih katalonskih ministrov in uslužbencev.

V luči strahov, kako se utegne 17.000 katalonskih policistov, ki so razdeljeni glede podpore oz. nasprotovanja neodvisnosti, odzvati na ukrepe Madrida, naj bi sicer vrh Mossosa izdal interno sporočilo, v kateri policiste poziva, naj ravnajo nevtralno in se ne postavljajo na nobeno stran.

V Madridu so danes v podporo enotni Španiji in spoštovanju španske ustave pripravili protest, na katerem se je zbralo na tisoče ljudi, opremljenih s španskimi zastavami, ki so vzklikali "Živela Španija" in "Zapor za Puigdemonta" ter plesali ob zvokih pesmi Y viva Espana. Podoben protest naj bi v nedeljo potekal v Barceloni.

V petek pa so potekali množični protesti in praznovanja zagovornikov neodvisnosti v več katalonskih mestih, ki se jih je prav tako udeležilo več tisoč ljudi. V več katalonskih mestih so že sinoči z mestnih hiš tudi sneli španske zastave in jih nadomestili s katalonskimi.