c S

Na odbor prihaja vladni paket davčnih sprememb

30.10.2017 07:09 Ljubljana, 29. oktobra (STA) - Napovednik državnega zbora za prihodnji, deloma praznični teden zaenkrat prinaša le seje treh odborov. Največ pozornosti bo zagotovo pritegnil odbor za finance in monetarno politiko, ki bo v četrtek najprej na redni in nato še na nujni seji obravnaval paket davčnih sprememb. Z njim želi vlada povečati konkurenčnost poslovnega okolja.

V vladnem paketu davčnih sprememb štirje zakonski predlogi

Davčni paket, ki bo v četrtek zaposloval odbor za finance in monetarno politiko, je vlada sprejela 28. septembra. Z njim nadaljuje prestrukturiranje davčnega sistema, predvsem v smeri večje konkurenčnosti poslovnega okolja. Spremembe po navedbah vlade prinašajo izboljšave za osebe z nizkimi dohodki, napotene delavce in uporabnike vezanih knjig računov. Pri normiranih odhodkih iz dejavnosti v nasprotju s prvotnimi ambicioznimi napovedmi ni večjih sprememb, omejuje pa se možnost zlorab.

Paket davčnih sprememb vključuje predloga novel zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima se vzpostavljajo mehanizmi za omejitev možnosti zlorab v sistemu normiranih odhodkov iz dejavnosti ter predlaga ustrezno višji absolutni prag normiranih odhodkov. Posledično se spreminja tudi zakon o davčnem postopku, ki uvaja pravno podlago za možnost brezgotovinskega plačevanja na enotah uprave za javna plačila.

Zadnji v davčnem paketu je predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov. Novela določa, da se vezane knjige računov z iztekom leta 2017 ne bodo ukinile, pač pa ostale kot trajen ukrep. Na ministrstvu za finance pripravljajo tudi predlog sprememb zakona o davku na tonažo, s katerim se bo jasneje določil izračun dohodkov od prodaje ladij.

Uveljavitev vseh štirih zakonskih predlogov je predvidena 1. januarja 2018. Vlada je zato novele zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb in o davčnem postopku poslala v parlamentarno obravnavo po nujnem postopku, novelo zakona o davčnem potrjevanju računov pa po skrajšani proceduri.

Seji odborov za infrastrukturo in za notranje zadeve brez zakonskih predlogov

Za četrtek so sklicali tudi redno sejo odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Na dnevnem redu ni nobenega zakonskega predloga, ampak bo odbor prisluhnil dvema poročiloma za leto 2016: o stanju na področju energetike v Sloveniji ter o porabi sredstev dolgoročnih rezervacij za ekološko sanacijo. Odbor se bo seznanil tudi s programom dela in finančnim načrtom Agencije za energijo za leto 2018.

V petek pa se bo na nujni seji sestal odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Posvetil se bo predlogoma odloka o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za državne in pravosodne organe, javne zavode, gospodarske zavode, agencije in javne sklade, ki ju je vlada sprejela 8. septembra.

Vlada v letu 2018 načrtuje 85,78 milijona evrov prihodkov od prodaje stvarnega premoženja, v letu 2019 pa 17,54 milijona evrov. Ob tem v prihodnjem letu načrtuje nakupe premoženja v višini 200,92 milijona evrov, v letu 2019 pa v višini 130,93 milijona evrov.

Časovnica dogajanja v parlamentu

ČETRTEK, 2. 11.

12.00 seja odbora DZ za finance in monetarno politiko, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o davčnem potrjevanju računov ter poročilo o izvrševanju javnih pooblastil, danih SID - Slovenski izvozni in razvojni banki

15 minut po koncu seja odbora, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in novelo zakona o dohodnini https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/izbranaSejaDt?seja=14%20043.%20Redna&start=2017-11-02&mandat=VII

14.00 seja odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bodo med drugim obravnavali poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2016, program dela in finančni načrt Agencije za energijo za leto 2018 ter predlog priporočila vladi za prepoved uporabe plastičnih vrečk, kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje hrane in pijače ter plastičnega pribora in mikroplastike https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/izbranaSejaDt?seja=12%20034.%20Redna&start=2017-11-02&mandat=VII

PETEK, 3. 11.

8.00 seja odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog odloka o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za Državno revizijsko komisijo za leto 2018 in predlog odloka o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za KPK za leto 2019 https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/izbranaSejaDt?seja=54%20058.%20Nujna&start=2017-11-03&mandat=VII