c S

ZDA so izgubile kredibilnost pri pogajanjih o jedrskem orožju

30.10.2017 07:10 Dunaj, 29. oktobra (STA) - Iranski predsednik Hasan Rohani je danes v iranskem parlamentu dejal, da je ameriška administracija pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa izgubila vso kredibilnost pri pogajanjih o jedrskem orožju, saj ne spoštuje odločitev predhodne administracije v zvezi z iranskim jedrskim sporazumom.

Rohanijev nastop v parlamentu je potekal v času obiska japonskega diplomata in generalnega direktorja Mednarodne agencije ZN za atomsko energijo (IAEA) Yukija Amana. Ob tem je Rohani dodal, da glede na to, kako trenutna ameriška administracija ravna z Iranom ne preseneča, da Severna Koreja s Trumpom noče sesti za pogajalsko mizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un bijeta besedni boj v luči severnokorejskih raketnih in jedrskih poskusov, zaradi česar so možnosti za pogajanja med sprtima stranema vedno manjše, navaja dpa.

Trump je že večkrat izjavil, da je iranski jedrski sporazum, ki ga je podpisal njegov predhodni Barack Obama slab. Zagrozil je tudi, da bo od njega odstopil, če zoper Iran ne bodo uvedli dodatnih omejitev. Usodo sporazuma je zdaj prepustil presoji kongresa.

Rohani je zaradi tovrstne politike ameriško administracijo obtožil nespoštovanja mednarodnih obvez. "Administracija države, ki ne upošteva mednarodnih obvez predhodne administracije, ni zanesljiva," je poslancem dejal Rohani.

Yukio Amano se je medtem sestal z iranskim podpredsednikom Alijem Akbarjem Salehijem, ki vodi iranske jedrske aktivnosti. Njegov obisk je namenjen potrditvi in nadzoru iranskega izvajanja jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Salehi je ob tem dejal, da bo Iran še naprej spoštoval svoje obveze iz sporazuma, ki Iranu nalaga, da mora omejiti svoj jedrski program v zameno za dvig mednarodnih sankcij, vendar ne za vsako ceno. Kot je dejal, ima Iran tudi druge možnosti, za katere pa upa, da jih ne bodo uporabili.

IAEA je sicer že osemkrat, kljub očitkom ZDA, potrdila, da Iran spoštuje svoje obveze, je dodal Salehi.