c S

V ZDA napetost ob domnevni potrditvi prvih obtožnic v aferi z Rusijo

30.10.2017 07:29 Washington, 30. oktobra (STA) - Slabo leto po predsedniških volitvah naj bi v ZDA danes prišlo do prvih aretacij v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v te volitve. Napetost je velika, kar odraža tudi serija ogorčenih tvitov, ki jih je v nedeljo objavil predsednik Donald Trump.

Ameriški mediji, med njimi televiziji CNN in NBC, so ob sklicevanju na neimenovane vire iz preiskave konec tedna poročali, da je velika zvezna porota v petek potrdila prve obtožnice v omenjeni preiskavi. Te so v skladu z odločitvijo zveznega sodnika zapečatene, tako da njihova vsebina ni znana, bi pa lahko bili tisti, na katere se nanašajo, aretirani že danes.

Ameriške obveščevalne agencije so sicer že januarja zaključile, da ni nobenega dvoma, da se je Rusija vmešavala v volitve z namenom pomagati sedanjemu predsedniku Trumpu premagati demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton, med drugim s hekerskimi napadi, objavami elektronske pošte in diskreditiranjem kampanje Clintonove na spletnih družbenih omrežjih.

Vprašanje, ki ga preiskuje Mueller, pa je, ali so Ruse pri tem podpirali sodelavci Trumpove kampanje. Trump sicer to odločno zavrača in vztraja, da je preiskava lov na čarovnice. Tudi v Kremlju očitke na svoj račun zanikajo.

S časom se je preiskava razširila in vzela pod drobnogled tudi sporne posle Trumpovih sodelavcev, ki niso neposredno povezani z volitvami. Pri tem se je med drugim omenjalo imeni nekdanjega vodje Trumpovega volilnega štaba Paula Manaforta in njegovega nekdanjega svetovalca za varnost Michaela Flynna. Več pravnih strokovnjakov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa domneva, da bi se lahko prve obtožnice nanašale prav na te "postranske" vidike preiskave.

Medijska poročila so v ZDA poskrbela za val ugibanj in napeto pričakovanje, kaj se bo zgodilo, na kar se je pričakovano odzval tudi Trump. V nedeljo je objavil serijo tvitov, v katerih je znova zavrnil vse očitke o sodelovanju z Rusijo in celotno afero označil kot izmišljotino demokratov in političen "lov na čarovnice". Trenutno dogajanje je po njegovem mnenju namenjeno predvsem temu, da se prepreči "zgodovinska" davčna reforma, ki jo načrtujejo republikanci.

Obenem je po načelu "napad je najboljša obramba" ponovno ostro napadel demokrate. Spomnil je na sporno elektronsko pošto Clintonove, njenemu volilnemu štabu očital financiranje "lažnega" dosjeja o njegovi preteklosti ter kritiziral sporen dogovor ZDA z Rusijo o uranu, ki je bil sklenjen v času administracije Baracka Obame.

"Na strani demokratov/Clintonove je toliko KRIVDE in zdaj prihajajo dejstva na dan. NAREDITE NEKAJ!" se je glasil eden od Trumpovih tvitov. Predsednik je sicer tudi zatrdil, da so republikanci "enotni in jezni" kot še nikoli doslej.