c S

Katalonija v številkah

27.10.2017 16:16 Barcelona, 27. oktobra (STA) - Katalonija, katere parlament je danes razglasil neodvisnost, ima znotraj Španije status avtonomne pokrajine in predstavlja šest odstotkov ozemlja celotne Španije, njeni prebivalci pa 16 odstotkov vsega prebivalstva države.

Katalonija je ena izmed 17 avtonomnih skupnosti znotraj Španije. Razteza se na nekaj več kot 32.000 kvadratnih kilometrih. Število prebivalcev znaša 7,5 milijona, od tega jih 1,6 milijona živi v prestolnici Barceloni. Uradna jezika sta katalonščina in španščina.

Lani je zagotovila petino španskega bruto domačega proizvoda, četrtino izvoza in - skoraj tretjino dobitnikov kolajn na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Pomemben del katalonskega gospodarstva predstavlja turizem, pri čemer so med najbolj priljubljenimi destinacijami Barcelona, sredozemske plaže Costa Brave in Costa Dorade ter Pireneji. Delež tujih turistov v Kataloniji je lani znašal skoraj 24 odstotkov vseh turistov v Španiji.

Katalonijo kot gospodarski motor Španije označujejo zlasti zaradi njene industrije, ki je bila tradicionalno tekstilna, v zadnjem času pa so jo po pomembnosti prehitele kemična ter prehrambena in kovinsko predelovalna.

Katalonija je lani z davki zbrala 37,8 milijarde evrov, kar je več kot 20 odstotkov celotnega zneska v državi. Eden glavnih očitkov katalonskih oblasti je prav, da Katalonija od tako zbranega denarja v državni proračun, iz katerega se nato sredstva razporejajo po ostalih pokrajinah, prispeva bistveno več kot dobi nazaj prek državnih vlaganj.

Glede na podatke španske vlade iz leta 2011, ki jih navaja BBC, je regija vplačala 8,5 milijarde več, kot je dobila nazaj. Glede na navedbe katalonske vlade se ta razlika giblje bliže 11,1 milijarde evrov.