c S

Ključni datumi v prizadevanjih Katalonije za neodvisnost

27.10.2017 15:27 Barcelona, 27. oktobra (STA) - Katalonski parlament je danes po letih prizadevanj potrdil resolucijo, ki predvideva oblikovanje neodvisne Katalonije v obliki republike. Objavljamo nekaj ključnih datumov v prizadevanjih te španske pokrajine za samostojnost.

1979 - Potem ko je Katalonija v času Francovega diktatorskega režima izgubila avtonomijo, je nova ustava priznala obstoj različnih narodnih skupnosti znotraj Španije in Katalonija je znova postala avtonomna pokrajina.

2005 - Regionalni parlament je sprejel nov statut Katalonije, ki je predvidel razširitev pooblastil regionalne vlade, priznanje Katalonije kot nacije, primat katalonščine nad španščino in vzpostavitev telesa, ki bi skrbelo za neposredno pobiranje davkov.

30. marec 2006 - Po katalonskem je tudi španski parlament potrdil nekoliko zvodenelo različico novega statuta Katalonije, s katerim so okrepili pooblastila regionalne vlade na področju davkov in pravosodja.

31. julij 2006 - Takrat opozicijska španska Ljudska stranka je vložila zahtevo za ustavno presojo novega statuta Katalonije, češ da "privilegira" pokrajino.

28. junij 2010 - Špansko ustavno sodišče je statut potrdilo, a obenem razveljavilo nekaj njegovih ključnih delov. Med drugim je odločilo, da beseda "nacija" pri opisu Katalonije "nima nikakršne pravne vrednosti". Zavrnilo je tudi del, ki je katalonščini dajal prednost pred kastiljščino.

10. julij 2010 - Po odločitvi ustavnega sodišča je v Barceloni protestiralo več kot milijon ljudi, dogodek pa je predstavljal pomemben preobrat v podpori silam, naklonjenim neodvisnosti Katalonije.

1. september 2012 - Na vrhuncu gospodarske krize v Španiji se je na katalonski nacionalni praznik na ulicah Barcelone zbralo približno 1,5 milijona zagovornikov neodvisnosti.

20. september 2012 - Španski premier Mariano Rajoy je kot neustavno zavrnil predlog takratnega katalonskega premierja Arturja Masa za podobno ureditev kot v Baskiji, kjer regionalna vlada neposredno pobira davke.

26. november 2012 - Na regionalnih parlamentarnih volitvah, ki jih je Mas sklical, da bi preveril podporo za izvedbo referenduma o neodvisnosti, so referendumu naklonjene stranke osvojile 80 odstotkov sedežev.

19. september 2014 - Katalonski parlament je sprejel zakon o razpisu "nezavezujočega posvetovanja" glede vprašanja neodvisnosti Katalonije od Španije. Španska vlada je zato vložila pritožbo na ustavno sodišče.

29. september 2014 - Ustavno sodišče je zadržalo za 9. november predvideno glasovanje o neodvisnosti Katalonije, saj da je v nasprotju z ustavo, ki določa, da je Španija nedeljiva država.

9. november 2014 - Kljub odločbi ustavnega sodišča so v Kataloniji izvedli simbolično glasovanje o neodvisnosti. Več kot 80 odstotkov udeležencev (okoli 1,8 milijona) je podprlo neodvisnost, a ob zgolj 37-odstotni udeležbi. Špansko ustavno sodišče je glasovanje kasneje razglasilo za nezakonito.

27. september 2015 - Na regionalnih volitvah v Kataloniji so zmagale neodvisnosti naklonjene stranke, združene v zavezništvu "Skupaj za Da". Koaliciji pod vodstvom Arturja Masa je sicer za las ušla absolutna večina, ki pa so si jo podporniki neodvisnosti zagotovili s pomočjo poslancev levičarske CUP.

9. november 2015 - Katalonski parlament je sprejel resolucijo, s katero je začel 18-mesečni postopek odcepitve od Španije. Zanjo je glasovalo 72 poslancev, proti pa 63. Španski premier Mariano Rajoy je zahteval ustavno presojo dokumenta.

2. december 2015 - Špansko ustavno sodišče je razveljavilo resolucijo o odcepitvi Katalonije. Katalonska vlada je sporočila, da bo kljub temu nadaljevala proces.

10. januar 2016 - Po umiku Arturja Masa je katalonski parlament za predsednika regionalne vlade izvolil dolgoletnega zagovornika neodvisnosti Carlesa Puigdemonta.

9. junij 2017 - Katalonski premier Carles Puigdemont je napovedal, da bodo 1. oktobra v Kataloniji izvedli referendum o neodvisnosti, Madrid pa je sporočil, da bo glasovanje preprečil.

6. september 2017 - Katalonski parlament je sprejel zakon o referendumu o neodvisnosti. Ta določa, da bo rezultat referenduma zavezujoč, v primeru potrditve neodvisnosti pa mora parlament to razglasiti v dveh dneh po objavi izida.

7. september 2017 - Špansko ustavno sodišče je zakon o referendumu razveljavilo, katalonske oblasti pa so napovedale, da bodo nadaljevale proces.

13. september 2017 - Španski tožilci so policiji odredili preprečitev referenduma z zasegom volilnega materiala.

20. september 2017 - Policija je zaradi organizacije referenduma prijela 14 funkcionarjev katalonske vlade ter zasegla skoraj 10 milijonov glasovnic. V Barceloni je zato protestiralo na tisoče ljudi.

30. september 2017 - Policija je sporočila, da je zaprla več kot polovico volišč za referendum.

1. oktober 2017 - Na dan referenduma je skušala policija na več voliščih glasovanje preprečiti tudi s silo, uporabila je celo gumijaste naboje. Ranjenih je bilo več kot 800 ljudi.

2. oktober 2017 - Regionalna vlada je sporočila, da je neodvisnost na referendumu podprlo 90 odstotkov udeležencev ob 42,3-odstotni udeležbi. Napovedala je, da bo v kratkem razglasila neodvisnost, iz Madrida pa so sporočili, da bodo naredili vse, kar omogoča zakon, da to preprečijo.

3. oktober 2017 - Na ulicah Barcelone je kakih 700.000 ljudi protestiralo zaradi policijskega nasilja med referendumom. Kralj Felipe je obtožil katalonske voditelje, da delujejo zunaj vladavine prava in demokracije ter posvaril, da je treba obraniti ustavni red Španije.

4. oktober 2017 - Katalonski premier Carles Puigdemont je ponovil, da bo uveljavil referendumsko odločitev, obenem pa je pozval k mediaciji. Španska vlada se je odzvala s sporočilom, da mediacija ni možna, dokler Barcelona napoveduje osamosvojitev.

5. oktober 2017 - Špansko ustavno sodišče je prepovedalo za 9. oktober napovedano zasedanje katalonskega parlamenta, na katerem naj bi razglasili neodvisnost. Katalonski premier Carles Puigdemont je posledično svoj nastop v parlamentu preložil na 10. oktober.

10. oktober 2017 - Puigdemont je v parlamentu izrazil zavezanost izidom referenduma 1. oktobra, a kljub temu predlagal odložitev razglasitve neodvisnosti, da bi lahko rešitev iskali v dialogu z Madridom. Skupaj z zavezniki je tudi podpisal simbolično deklaracijo o neodvisnosti.

21. oktober 2017 - Španska vlada je po zavrnitvi katalonskih oblasti, da se odpovejo težnjam po neodvisnosti, na izredni seji potrdila ukrepanje v skladu s 155. členom španske ustave, ki predvideva začasno razveljavitev avtonomije v pokrajini. Omogoča ji denimo odstavitev vlade in razpustitev parlamenta.

27. oktober - Katalonski regionalni parlament je potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije kot "suverene, demokratične, socialne in pravne države".