c S

Socialni partnerji v trgovini se želijo sami dogovoriti glede delovnega časa

27.10.2017 14:54 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Delodajalske in sindikalne organizacije, ki so podpisnice kolektivne pogodbe za trgovinsko dejavnost, so se prejšnji teden dogovorile, da bodo problematiko delovnega časa v panogi celovito uredile v okviru kolektivne pogodbe, so danes sporočili iz Trgovinske zbornice Slovenije (TZS).

Kot pravijo, se je pri predlogu novele zakona o trgovini, ki ga je v postopek DZ vložil poslanec Andrej Čuš, ponovno odprlo vprašanje ureditve delovnega časa zaposlenih in obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih.

Podpisniki kolektivne pogodbe ugotavljajo, da gre za "zelo obširno" problematiko, ki zajema organizacijo dela in delovnega časa ter ustreznega zagotavljanja odmorov in počitkov.

"Prepričani smo, da je treba k rešitvi te problematike pristopiti celovito, saj parcialno reševanje posameznih odprtih vprašanj ne bo prineslo želenega učinka, to je ustrezne ureditve področja delovnega časa ter ustreznega nadomestila zaposlenim za delo ob nedeljah na eni strani in zagotavljanja primerne fleksibilnosti organizacije delovnega časa za delodajalce na drugi strani," so navedli.

Zato želijo vsa odprta vprašanja v zvezi z delovnim časom zaposlenih prvenstveno rešiti sami, "na ravni dolgoletno kvalitetno vodenega socialnega dialoga".

Podpisniki kolektivne pogodbe so že začeli pogovore o možnih oblikah sprememb kolektivne pogodbe in si želijo, da bi spremembe začele veljati že v prvih mesecih prihodnjega leta.

Tako so 19. oktobra sklenili dogovor o celoviti ureditvi problematike delovnega časa v panožni kolektivni pogodbi, ki so ga tudi posredovali gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku s pozivom, da njihovo željo upošteva pri pripravi stališča vlade k Čuševemu predlogu zakona. Dogovor so poslali tudi vodjem vseh poslanskih skupin ter predsedniku in podpredsednikom vlade.