c S

Nevladne organizacije svarijo pred učinki multilateralnega naložbenega sodišča

27.10.2017 14:36 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Predstavniki nekaterih tujih nevladnih organizacij so danes v Ljubljani posvarili pred morebitnimi posledicami vzpostavitve multilateralnega naložbenega sodišča, ki naj bi na ravni EU prineslo reformo mehanizma ISDS. Pia Eberhardt iz organizacije Corporate Europe Observatory je omenjeno sodišče označila za strupeno tableto z vitamini.

Na današnjem dogodku v organizaciji Umanotere sta poleg Eberhardtove sodelovala še Stuart Trew iz kanadskega centra za alternativne politike in Max Bank iz okoljevarstvenega lobija LobbyControl. Govorci so se dotaknili gospodarskega in trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) in predvsem vzpostavitve multilateralnega naložbenega sodišča.

Z vzpostavitvijo slednjega naj bi bil reformiran sporni mehanizem reševanja sporov med vlagatelji in državo ISDS.

Trew je uvodoma izrazil močno nasprotovanje Ceti, ki po njegovem prepričanju ne bi smela stopiti v veljavo. Bojimo se, da Evropa ne bi nadaljevala z uveljavitvijo določenih pravil, ki se denimo nanašajo na gensko spremenjene organizme in strupene kemikalije, saj bo v ospredju skrb glede morebitnih posledic na trgovinsko sodelovanje s Kanado, je poudaril.

Eberhardtova je pojasnila, da je Evropska komisija prejšnji mesec članice prosila, naj ji podelijo mandat za pogajanje o novem multilateralnem naložbenem sodišču. Na to sodišče pa se bodo lahko obrnile le korporacije, ne pa tudi potrošniki in denimo sindikati, čeprav se jih bo zadeva dotikala.

Eno večjih težav vidi v tem, da imajo sodišča, ki niso dosegljiva vsem, ampak samo določeni družbeni skupini, tendenco, da odločajo v korist te skupine, saj s tem dobivajo moč. Podobno se je izkazalo pri evropskem patentnem sodišču, je dejala.

Max Bank iz LobbyControla je medtem izpostavil premajhno transparentnost pri pogajanjih o tovrstnih zadevah. Kot je poudaril, je lahko zadeva transparentna le, če ima javnost vpogled v besedilo, ki ga ustvarjajo pogajalci. Opozoril je tudi na neuravnoteženost lobiranja okoljevarstvenikov in korporacij pri EU.

Kot je dejal, je iz uradnih podatkov razvidno, da je od vseh lobistov, s katerimi se sestaja evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström oz. njen kabinet, 80 odstotkov takih iz korporacijske sfere.

Ceta, ki naj bi evropskim podjetjem letno prihranila 590 milijonov evrov, ki so jih doslej plačevala za izvozne tarife, je v začasno veljavo storila pred dobrim mesecem. V celoti bo sporazum veljal, ko ga bodo ratificirale vse članice EU.