c S

ZDA: Naš cilj ni vojna s Severno Korejo

27.10.2017 11:20 Seul, 27. oktobra (STA) - ZDA ne iščejo vojne s Severno Korejo, ampak si prizadevajo za odpravo programa jedrskega orožja, je danes med obiskom v Južni Koreji izjavil ameriški obrambni sekretar James Mattis, ko je obiskal močno zastraženo demilitarizirano območje med obema državama na Korejskem polotoku.

"Kot je tudi že državni sekretar Rex Tillerson pojasnil, naš cilj ni vojna, ampak raje popolna, preverljiva in nepovratna denuklearizacija Korejskega polotoka," je po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap dejal Mattis v kraju Panmunjom. ZDA si želijo diplomatsko rešitev, je dejal.

Pri tem je sicer še oštel Severno Korejo in njenega voditelja Kim Jong-una, ki da vodi "zatiralski režim". Na drugi strani je pohvalil "cvetočo demokracijo in svobodno družbo" v Južni Koreji, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Mattisa je v Panmunjomu spremljal njegov južnokorejski kolega Song Young-moo, pri tem pa so dogodek na svoji strani meje budno opazovali tudi severnokorejski vojaki, še poroča dpa.

Južnokorejski minister je med drugim dejal, da ne razume, zakaj si Severna Koreja tako prizadeva za razvoj jedrskega orožja in balističnih raket. Ocenil je, da razvoj tega orožja ni vreden sredstev, saj da ga tako ali tako "ne more uporabiti". Pjongjang je še pozval, naj se kar najhitreje vrne k medkorejskemu dialogu.

Mattis in Song bosta rešitve za severnokorejsko krizo iskala tudi v soboto v Seulu v okviru letnih ministrskih pogovorov. Določila naj bi nadaljnje skupne korake obeh držav, kako bi Severno Korejo prepričali v sodelovanje z mednarodno skupnostjo. Na tem srečanju naj bi sodelovali tudi nekateri najvišji častniki oboroženih sil obeh držav, še poroča dpa.

V Južno Korejo bo čez nekaj manj kot dva tedna prispel tudi ameriški predsednik Donald Trump. Prihodnji teden bo najprej obiskal Japonsko, nato pa 7. in 8. novembra Seul.