c S

Poljska v boj proti Klemenčiču pošilja profesorico Karsko

27.10.2017 13:22 Varšava, 27. oktobra (STA) - Poljska vlada je podprla kandidaturo profesorice Elzbiete Karske za komisarko Sveta Evrope za človekove pravice, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Profesorica Karska je "neodvisna strokovnjakinja za človekove pravice, ki sodeluje v mnogih mednarodnih organizacijah in je aktivna članica v akademskem miljeju", je navedlo poljsko zunanje ministrstvo.

Elzbieta Karska je sicer že članica komisije Sveta Evrope za boj proti rasizmu in nestrpnosti ter članica odbora agencije EU za temeljne pravice (FRA). Je tudi strokovnjakinja v mehanizmu za človekovo dimenzijo v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, pa tudi dolgoletna članica delovne skupine Združenih narodov glede uporabe plačancev, navaja PAP.

Trenutno je komisar Sveta Evrope za človekove pravice latvijsko-ameriški borec za človekove pravice in politolog Nils Muižnieks. Mandat, ki ga opravlja od aprila 2012, se mu bo iztekel marca 2018. Za položaj se med drugim poteguje tudi slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič.

Novega komisarja za človekove pravice naj bi Parlamentarna skupščina Sveta Evrope izvolila na svojem januarskem zasedanju v tednu med 22. in 26. januarjem.