c S

Varnostna analiza primera smrti dojenčka po dveh letih še ni končana

27.10.2017 06:50 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zanikajo, da bi bila varnostna analiza smrti 37 dni starega otroka na pediatrični kliniki v začetku oktobra 2015 že končana. Kot navajajo, so postopek prekinili, ker je ministrstvo za zdravje odredilo izredni zunanji strokovni nadzor pri zdravniški zbornici. Zato tudi še niso poslali analize ministrstvu.

"Če se uvede zunanji postopek obravnave zapletov, se notranji postopek prekine. Tako se je zgodilo tudi v tem primeru, saj tak pristop urejajo interna pravila UKC Ljubljana ob obravnavah opozorilnih nevarnih dogodkov," so danes sporočili iz UKC. Kdaj so prekinili postopek, niso pojasnili.

Pojasnilo je nekoliko nenavadno ob dejstvu, da je STA izsledke analize pridobila in objavila že konec avgusta, ko je UKC tudi napovedoval, da bo poročilo ministrstvu poslano v kratkem. Torej je bilo razumeti, da je varnostna analiza tik pred koncem. Ministrstvo pa je po njihovih navedbah šele minuli petek predlagalo zdravniški zbornici, naj odredi nadzor.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je sicer danes okrcala UKC z besedami, "sram naj jih bodi", da analiza dogodka traja tako dolgo.

UKC bi sicer glede na pravila moral poročati ministrstvu za zdravje o varnostnem zapletu oz. smrti dojenčka v 48 urah po dogodku, a tega, kot trdijo na ministrstvu, niso storili. Nadalje bi morali v 45 dneh po dogodku poslati na ministrstvo analizo vzrokov in načrt ukrepanja. Nič od tega UKC do danes še ni storil, so za STA navedli na ministrstvu.

A v UKC Ljubljana poudarjajo, da "delujejo transparentno in obravnavajo vsak sum neustreznega zdravljenja znotraj strokovnih služb ter ustrezno ukrepajo po predpisanih postopkih".

Ministrstvo bi glede na pravila, ki so objavljena na spletni strani ministrstva, lahko v UKC zaradi zamud pri sporočanju nevarnih opozorilnih dogodkov uvedlo inšpekcijski nadzor. Inšpekcijo izvede komisija, ki jo imenuje ministrstvo za zdravje.

Na poizvedovanje STA, zakaj se niso odločili za inšpekcijski nadzor, so na ministrstvu danes pojasnili, da "gre za neustrezen zapis, sprejet leta 2002, in bo iz navodil o poročanju in notranji preiskavi črtan". Ob tem so napovedali, da bo novi zakon o kakovosti in varnosti v zdravstvu, ki bo med drugim urejal tudi področje opozorilnih nevarnih dogodkov, izrecno določil način nadzora nad sporočanjem o opozorilnih nevarnih dogodkih.

V UKC so danes še zapisali, da njihova "prizadevanja v prvi vrsti tečejo v duhu dobrobiti otrok in v smeri ohranitve zaupanja staršev". "Zagotavljanje kakovostne in varne zdravstvene obravnave je naš ključni cilj, kar potrjujejo tudi dobri rezultati obravnave bolnih otrok v službi za kardiologijo pediatrične klinike od decembra 2016," so še dodali.