c S

Gasilci dogovora z vlado glede plačnih anomalij niso dosegli

27.10.2017 07:16 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije se je danes srečal z vladno ekipo, s katero je skušal doseči dogovor o zahtevah gasilcev za odpravo plačnih anomalij, vendar do dogovora niso prišli. Na sindikatu upajo, da bodo jutri nadaljevali pogajanja, vendar potrdila za ponovno srečanje z vladne strani še niso dobili.

Predsednik sindikata Aleksander Ogrizek je za STA po današnjem srečanju, ki sta se ga udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in minister za javno upravo Boris Koprivnikar, pojasnil, da se vladna stran izgovarja na to, da danes ni bilo prisotnih ostalih sindikatov uniformiranih poklicev, ki so bili povabljeni na srečanje. Ob tem pa je sekretar sindikata David Švarc za STA izpostavil, da ti sindikati podpirajo zahteve gasilcev, svojo današnjo odsotnost pa so argumentirali s tem, da se ne čutijo pristojne za pogajanja v dejavnosti gasilstva, ker v tej dejavnosti niso reprezentativni.

"Mi ne vidimo nobenega razloga, da vladna stran zavlačuje s temi odločitvami. Upamo, da bo premier Miro Cerar k zahtevam sindikatov resno pristopil in jim tudi ugodil ter da se bodo krivice, ki jih doživljajo poklicni gasilci, odpravile," je še dejal Švarc.

Ali bodo nadaljevali v petek, še ni jasno. "Vladni predstavniki so sicer omenili, da naj bi obravnavali naše predloge, vendar niso konkretno dejali, da naj bi se v petek znova sestali," je povedal Švarc.

V petek na izredni seji je sindikat predsedstva poklicnih gasilcev že oblikoval stavkovni odbor in sprejel stavkovne zahteve za odpravo plačnih anomalij. Gasilci med drugim zahtevajo ohranitev plačnih razmerij z ostalimi poklici pooblaščenih uradnih oseb in vzpostavitev poštenih plačnih razmerij v dejavnosti poklicnega gasilstva. V skladu z dogovorom, ki so ga sindikati javnega sektorja podpisali lani, zahtevajo tudi poplačilo vseh poklicnih gasilcev do 26. plačnega razreda od 1. julija naprej in tistih nad 26. razredom, za katere se bodo dogovorili, od 1. oktobra. Zahtevajo tudi poplačilo nadomestila plače v času stavke.