c S

Opozicija v katalonskem parlamentu poziva Puigdemonta k sklicu volitev

27.10.2017 07:15 Barcelona, 26. oktobra (STA) - Opozicijski poslanci v katalonskem parlamentu so danes predsednika regionalne vlade Carlesa Puigdemonta pozvali, naj skliče predčasne regionalne volitve in pomiri razmere ter se tako izogne drastičnemu koraku Madrida, da bi prevzel nadzor v pokrajini.

"Še vedno je dovolj časa za vrnitev v zakonito stanje in sklic volitev," je dejala vodja glavne opozicijske stranke Ciudadanos v Kataloniji Ines Arrimadas na zasedanju parlamenta.

Enakega mnenja je vodja Socialistične stranke Katalonije, veje španskih socialistov, ki prav tako nasprotuje neodvisnosti Katalonije, Miquel Iceta. Kot je poudaril v razpravi, ima katalonski premier še vedno dovolj časa za preprečitev implementacije 155. člena ustave in s tem začasne odprave avtonomije pokrajine. Kot je dejal, ima na voljo dve možnosti - ali skliče volitve v skladu z zakoni ali gre v španski senat in začne dialog s špansko vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zgornji dom španskega parlamenta, v katerem ima večino Ljudska stranka (PP) premierja Mariana Rajoya, naj bi v petek potrdil ali zavrnil prevzem nadzora v Kataloniji, ki ga predlaga vlada v Madridu.

Kot navaja AFP, bo katalonski parlament prav tako v petek glasoval o tem, ali naj enostransko razglasijo neodvisnost pokrajine ali ne. Zasedanje naj bi namreč trajalo dolgo v noč, saj naj bi se na govorniškem odru zvrstili vsi poslanci.

Poslanci, naklonjeni neodvisnosti pokrajine, ki imajo v katalonskem parlamentu absolutno večino, medtem na zasedanju pozivajo k enostranski razglasitvi neodvisnosti v skladu z izraženo voljo na referendumu.

Lluis Corominas iz Puigdemontove koalicije političnih strank Junts pel Si (JxSi), ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, je tako danes dejal, da mora Barcelona v odgovoru spoštovati mandat, ki so ga dobili na referendumu 1. oktobra, na katerem je 90 odstotkov udeležencev podprlo neodvisnost. Volilna udeležba je bila sicer 43-odstotna, volilni dan pa je zaznamovalo nasilje španske policije. Kot je dodal, bodo v petek poslancem predlagali, da uresničijo izid referenduma.

Puigdemont je pred tem danes proti pričakovanjem zavrnil razpis novih regionalnih volitev, ker, kot je dejal, kljub prizadevanjem od Madrida ni dobil zadostnih "zagotovil", da bi se volitve dejansko izvedle in spoštovale. Sedaj je na regionalnem parlamentu, da odloči, kakšen naj bo odgovor na načrtovani prevzem nadzora v Kataloniji s strani Madrida, je sporočil.

Po Puigdemontovi izjavi je namestnica premierja Rajoya in podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria v obrambo uresničitvi 155. člena ustave v španskem senatu dejala, da je "zakonska obveza" osrednje vlade, da naredi konec načrtom za neodvisnost Katalonije.

V okviru ukrepov, ki jih bo predvidoma v petek potrdil španski senat, bo Madrid po njenih besedah odstavil regionalno vlado v Barceloni in "odprl novo fazo, v kateri se bo spoštovalo zakonske okvire". Kot je napovedala, bodo v šestih mesecih razpisali nove volitve.