c S

Nagrada Saharov letos venezuelski opoziciji

26.10.2017 16:25 Strasbourg/Caracas/Bruselj, 26. oktobra (STA) - Nagrado Saharov, ki jo Evropski parlament podeljuje borcem za človekove pravice, bo letos prejela venezuelska demokratična opozicija. Kot je danes v Strasbourgu poudaril predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, je to tudi nagrada za vse v Venezueli, ki so bili nepravično zaprti, in vse, ki se borijo za preživetje v totalitarnem režimu.

Venezuelska demokratična opozicija opozarja na vse slabše razmere v južnoameriški državi, kjer se gospodarski položaj slabša, vse več pa je tudi kršitev človekovih pravic. Nagrado Saharov bodo dobili narodna skupščina (Julio Borges) in vsi politični zaporniki iz Foro Penal Venezolano, ki jih predstavljajo Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea Gonzalez.

"Danes podpiramo boj ljudstva za svojo svobodo," je ob razglasitvi letošnjih dobitnikov dejal Tajani. Dodal je, da Evropski parlament ne more ostati tiho in gledati, kako v Venezueli kršijo človekove pravice. Ob tem je pozval k miroljubni tranziciji v smeri demokracije in k vzpostavitvi humanitarnega koridorja v tej južnoameriški državi.

Izpostavil je, da so se življenjski pogoji v Venezueli zelo poslabšali in da smo priča humanitarni katastrofi. Spomnil je, da imajo v tej državi številni evropske korenine.

Predsednik venezuelske narodne skupščine Borges je v odzivu dejal, da je "čast dobiti nagrado Saharov v imenu vseh v Venezueli". Kot je še zapisal na Twitterju, gre za "priznanje mednarodne skupnosti" venezuelskemu ljudstvu.

Zagovornik človekovih pravic Alfredo Romero, ki pomaga političnim zapornikom, se je Evropskemu parlamentu zahvalil, da je z nagrado izrekel podporo političnim zapornikom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nezadovoljstvo nad letošnjo izbiro nagrajenca je medtem izrazila skrajna levica v Evropskem parlamentu. Njeni poslanci so ob tem napovedali, da bodo bojkotirali slovesnost ob podelitvi nagrade.

"Podelitev nagrade ne bo samo spodkopala vse obete za dialog, pač pa tudi za mir, ki mora prevladati v katerikoli demokraciji. Človekove pravice so preresno vprašanje in Evropski parlament jih ne bi smel instrumentalizirati v politične namene," je zapisano v sporočilu za javnost skupine Evropske združene levice/Nordijska zelena levica (GUE/NGL) v Evropskem parlamentu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V ožjem izboru za nagrado Saharov sta bila letos še borka za pravice avtohtonih ljudstev iz Gvatemale Aura Lolita Chavez Ixcaquic ter švedsko-eritrejski novinar in pisec Dawit Isaak.

Konferenca predsednikov, v kateri so poleg Tajanija še vodje političnih skupin, se je po besedah Tajanija danes odločila, da letos na podelitev nagrade povabi tudi njiju, pri čemer bo zaprtega Isaaka zastopala njegova družina.

Slovesna podelitev nagrade, ki obsega priznanje in 50.000 evrov, bo 13. decembra v Strasbourgu.

Evropski parlament nagrado Saharov od leta 1988 podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani sta nagrado dobili borki za pravice Jazidov Nadia Murad Basee in Lamija Adži Bašar.