c S

Obtožena za uboj Ptujčana se nista zagovarjala

26.10.2017 14:27 Ptuj, 26. oktobra (STA) - Na ptujskem sodišču se je danes z zaslišanjem prvih prič začelo sojenje 56-letnemu Francu Vajdi in 42-letnemu Andreju Bagariju, ki ju tožilstvo bremeni uboja v sostorilstvu po tistem, ko je junija v pretepu po skupnem popivanju umrl 65-letni Srečko Marin. Potem ko na predobravnavnem naroku krivde nista priznala, se danes nista niti zagovarjala.

Iz obtožnice, ki jo je prebral tožilec Gregor Pograjc, je razvidno, da naj bi se vsi trije pri Vajdi v hiši dobili že zjutraj, a se je očitno med njimi nekaj zalomilo, saj so reševalci in policisti ob popoldanskem prihodu naleteli na truplo s številnimi hudimi poškodbami, ki so bile posledice pretepa.

Obtožena naj bi Marina po mnenju tožilstva pretepala z rokami in različnimi trdimi predmeti, saj so bile poškodbe vidne po glavi, prsnem košu in večjem delu telesa. Vse skupaj se je dogajalo v eni od sob v prvem nadstropju hiše, obdolžena pa naj bi truplo pozneje prenesla na hodnik in ga tam pustila.

Vendar je Vajda danes ponovil, da se ne bo zagovarjal, niti odgovarjal na vprašanja, saj da je vse že povedal v preiskavi. Pozneje je sicer med zaslišanjem nekaterih prič sodeloval z vprašanji, medtem ko je Bagari, ki je bil neznanka tudi za večino zaslišanih, ves čas molčal, povedal je le, da se v tej fazi postopka še ne bo zagovarjal.

Med pričami sta bila tokrat tudi otroka žrtve. Medtem ko je hčerka sicer vedela, da oče zadnje čase preveč pije, podrobnosti odnosov med vpletenimi pa ni poznala, je njegov sin vedel več in dejal, da je tudi nasprotoval očetovemu druženju z Vajdo. Še posebej zadnji mesec pred dogodkom naj bi oče večkrat potožil zaradi groženj. Bal se ga je, ker je bil nekdanji policist, ki naj bi se hvalil, da ima orožje, kar naj bi nekaj tednov pred smrtjo povedal tudi policistom, je povedal sin.

Mlajša soseda Vajde in njen zdaj že nekdanji fant sta izpovedala o dogajanju na poletni nedeljski dan, ko je bilo pri Vajdi glasno že od jutra. Tudi sami so ta dan obedovali na dvorišču in ves čas poslušali glasno sosedovo glasbo ter oponašanje mačke in opice. Bagari naj bi jim celo zaželel dober tek, Vajda pa naj bi prišel pokazati živega petelina. Kaj se je dogajalo v hiši, ne vesta, vendar žrtve nista videla.

Svoji zgodbi sta povedali Marinovi sosedi v bloku, ki sta se z njim dobro razumeli. Prva ga je okoli 10.30 celo klicala, a ko se je vzpostavila zveza, se ji ni nihče javil, slišala je le šumenje, zato je prekinila. Povedala je, da so ga nekaj tednov prej obiskali policisti in da jim je govoril o orožju in o tem, da se Vajde ni mogel več rešiti. Začel se je tudi zaklepati, česar prej ni nikoli počel.

Druga soseda pa je bila zadnje mesece tudi Vajdova prijateljica in je zahajala k njemu. Tudi sama se ga je zaradi prepogostega popivanja že nekaj časa želela rešiti, dokončno pa se je za to odločila le dan pred tragičnim dogodkom. Povedala je, da je Vajda trezen povsem drugačen človek kot pijan, tudi razlog za dogodek vidi izključno v alkoholu. Bagarija pa tudi sama ni dobro poznala, vedela je, da je zadnje čase zahajal k Vajdi.

Kot zadnji je pričal eden od reševalcev iz ptujskega zdravstvenega doma, ki je bil redkobeseden, je pa povedal, da mu je Vajda ob prihodu na kraj dogodka rekel, da je po kosilu odšel spat, ko se je zbudil, pa je Marina našel na stopnicah. Takšna je tudi sicer obramba Vajde, medtem ko Bagari trdi, da ga v času smrti sploh ni bilo več v hiši. Sojenje se bo nadaljevalo 9. novembra.