c S

Vlada imenovala Zidarja za začasnega visokega predstavnika za nasledstvo

26.10.2017 14:26 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Vlada je danes imenovala Andraža Zidarja za začasnega visokega predstavnika Slovenije za nasledstvo. Sedanja visoka predstavnica Ana Polak Petrič je namreč zunanje ministrstvo obvestila, da z 2. novembrom odhaja na koriščenje dopusta "skladno z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih" do 1. novembra prihodnje leto.

Polak Petričeva je poleg položaja visoke predstavnice RS za nasledstvo še pooblaščenka za pogajanja o prevzemu jamstva za devizne hranilne vloge v okviru Banke za mednarodne poravnave (BIS), članica koordinacijskega odbora za vprašanja nasledstva, članica medresorske skupine za implementacijo sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić ter vodja skupine pravnih svetovalcev, ki svetuje v tej zadevi, ter koordinatorica dela v sektorju za pravna vprašanja na skladu za nasledstvo.

Pri opravljanju vseh teh položajev jo bo zdaj od 2. novembra pa do konca oktobra prihodnje leto nadomestil Zidar, sekretar v kabinetu zunanjega ministra, kjer opravlja naloge svetovalca za mednarodno pravo.

Zidar je bil od novembra leta 2009 do januarja 2012 tudi generalni direktor direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov na MZZ, ima pa tudi bogate delovne izkušnje na mednarodnem področju v tujini, tako diplomatske kot raziskovalne in pedagoške, piše v sporočilu za javnost po današnji seji vlade.

Vlada je sicer danes opravila tudi imenovanje nove generalne direktorice direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo v zunanjem ministrstvu. Naslednjih pet let bo na tem položaju izkušena slovenska veleposlanica Alenka Suhadolnik. Naloge bo uradno prevzela s 1. novembrom.