c S

Italijanski senat sprejel reformo volilnega zakona

26.10.2017 13:58 Rim, 26. oktobra (STA) - Italijanski senat je danes sprejel reformo volilnega zakona. Za zakon, ki so ga poimenovali Rosatellum, je glasovalo 214 senatorjev, 61 jih je bilo proti, dva sta se vzdržala. Poslanska zbornica je volilno reformo sprejela pred dvema tednoma, tako da bo sedaj ta začela veljati, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanska vlada pod vodstvom Paola Gentilonija je različne dele volilne zakonodaje povezala z glasovanjem o zaupnici vladi, da bi volilno zakonodajo kljub velikemu nasprotovanju opozicije sprejeli čim prej in brez sprememb. Od srede je italijanska vlada tako dobila pet zaupnic, navaja APA.

Novi italijanski volilni zakonodaji nasprotuje predvsem italijansko populistično gibanje Pet zvezd. V središču Rima so tako proti novi volilni zakonodaji danes protestirali podporniki Petih zvezd. Po oceni gibanja Pet zvezd pod vodstvom Beppa Grilla je reforma volilne zakonodaje nedemokratična.

V skladu z novo volilno zakonodajo bodo poslej 64 odstotkov mandatov v italijanskem parlamentu izbirali po proporcionalnem in 36 odstotkov po večinskem sistemu. 223 od 630 poslancev in 109 od 315 senatorjev bodo tako volili po večinskem sistemu. Nova zakonodaja tudi predpisuje, da bo moralo biti na volilnih seznanim 40 odstotkov kandidatk, ne bo pa več preferenčnih glasov. Za posamezne stranke je predviden triodstotni volilni prag za vstop v parlament, za koalicije strank desetodstoten.

Reformo volilne zakonodaje poleg vladajočih strank podpirata še opozicijski Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija in do tujcev nastrojena Severna liga.

V Italiji morajo najkasneje septembra 2018 pripraviti nove parlamentarne volitve. Po spodletelem referendumu o ustavnih reformah, ki ga je predlagal bivši premier Matteo Renzi, je bila Italija brez ustrezne volilne zakonodaje. Stranke so si tako več mesecev prizadevale za volilno reformo. Junija je poskus reforme spodletel.