c S

Medijske objave o izsledkih kriminalistične preiskave sovpadajo z objavami tajnih služb o pranju denarja v NLB

26.10.2017 13:08 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Poslanec SDS Branko Grims je začuden nad naključjem, da je bila objava neuradne informacije, da kriminalistična preiskava ni ugotovila pranja denarja prek NLB, objavljena na dan, ko so neuradni portal ameriške obveščevalne agencije Cia in nekateri drugi portali tajnih služb objavili prve informacije, da se je v Sloveniji oprala milijarda dolarjev.

Grims je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da je zgodba začela zanimati tudi tujino in da verjame, da bodo zdaj ustrezno preiskavo vnovič sprožili tudi v drugih državah. S tem se je odzval na sredino objavo televizije POP TV, da kriminalistična preiskava nakazil iranskega državljana prek NLB v letih 2009 in 2010 ni ugotovila, da bi šlo za pranje denarja. Nova preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada se tako osredotoča le na morebitne nepravilnosti bančnih uslužbencev, ki so bili vpleteni v ta nakazila.

Policija je bila o domnevno spornih transakcijah iranskega državljana, ki je na račune NLB dobival nakazila iz iranske banke in jih nakazoval naprej v tujino - šlo naj bi za okoli milijardo dolarjev - obveščena konec leta 2010 in se je takrat tudi povezala z iranskimi varnostnimi organi in mednarodnimi institucijami, je poročala televizija.

Poslanec je poudaril, da v DZ o teh ugotovitvah kriminalistov še niso bili uradno obveščeni. "Milijarda dolarjev opranega denarja je nek izjemen dogodek tudi za organe pregona, pravosodje v celoti. Zato je treba vsako izjavo pogledati tudi s političnega vidika," je ocenil.

Nenavadno se mu zdi, da je bila ta novica objavljena ravno na dan, ko so neuradni portal Cie in še nekateri drugi portali tajnih služb objavili prve informacije o tem, da se je v Sloveniji opralo milijardo dolarjev denarja iz države, ki je bila pod embargom ZN in pod udarom zakonodaje o prepovedi in preprečevanju financiranja terorizma, je opozoril Grims.

Grims je sicer predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kjer so po njegovih besedah vsi zaslišani soglašali, da so glede v tem primeru podani vsi indici pranja denarja. Prepričan je, da je že iz naslovov, kamor so bili nakazani denarni zneski, mogoče sklepati, za kaj je šlo, saj so bili med naslovniki tudi Miki Miška in Ana Karenina.

Sredina objava POP TV je po Grimosvem mnenju želela prikriti dejstvo, da so se v tem primeru ustrezni postopki začeli tudi v tujini. "To pomeni, da bo odprta pot, da bo doma ali v tujini sproženo vse, da vsi, ki so v tej zgodbi kršili zakonodajo, pridejo na sodišče," je dodal.