c S

Vlada potrdila predlog zakona o Kobilarni Lipica

26.10.2017 11:40 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji potrdila predlog zakona o Kobilarni Lipica. Ta "v središče ponovno postavlja lipicanskega konja in vse aktivnosti, potrebne za vsestranski razvoj kobilarne", so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili prek spletnega družbenega omrežja Twitter.

Zakon o Kobilarni Lipica opredeljuje njeno območje, status in način upravljanja celotnega zavarovanega območja, ki obsega 311 hektarjev posestva s kraško kulturno krajino, čredo lipicanskih konj ter kulturno dediščino. Zakon prinaša razglasitev spomeniškega območja Kobilarne Lipica za spomenik državnega pomena ter razglasitev tradicionalne reje in vzreje lipicancev za nesnovno dediščino državnega pomena.

Ena od bistvenih sprememb se nanaša na pravno-formalno organiziranost območja kobilarne. Dosedanji javni zavod bi namreč vlada preoblikovala v družbo z omejeno odgovornostjo v 100-odstotni lasti države. Ta svojega deleža ne more deliti ali odtujiti. Na družbo bo ob tem preneseno zgolj upravljanje, medtem ko celotno premoženje ostaja v neposredni lasti države.

Tako naj bi nastal Holding Kobilarna Lipica, ki lahko ustanovi odvisne družbe, in sicer družbo Kobilarna Lipica, ki izvaja javno službo in v kateri mora ohraniti 100-odstotno lastništvo, ter družbo Turizem Lipica, ki izvaja pridobitne dejavnosti, kjer je obveza ohranitve kontrolnega deleža. Holding bi za nepremičnine, ki so namenjene pridobitnim dejavnostim, plačeval tržno najemnino.

Holding naj bi imel poslovodstvo, šestčlanski nadzorni svet in skupščino - to nalogo bi prevzela vlada. Kapital holdinga je predviden v višini 10 milijonov evrov.

"Predpogoj, ki mora biti izpolnjen za ustanovitev družbe - glede na to, da družba ne bo imela svojega premoženja - je, da lastnik zagotovi ustrezen kapital potreben za začetek poslovanja in za najnujnejše investicije v infrastrukturo. V kolikor ta predpogoj ne bo izpolnjen, bo družba doživela enako ali podobno usodo, kot leta 2007 ustanovljena družba Lipica turizem," so glede vložka pojasnili na ministrstvu.

Predlog zakona predvideva šestmesečni rok za preoblikovanje javnega zavoda v holding. Slednji pa bo imel nato tri mesece časa za ustanovitev odvisne družbe, ki bo izvajala javno službo.

Predlog predvideva tudi, da s preoblikovanjem preneha delovanje organov javnega zavoda, razen direktorja, ki nastopi funkcijo direktorja v holdingu do izteka mandata. Prav tako je opredeljeno, da se vsi zaposleni iz zavoda prenesejo na holding.

Kobilarna Lipica je doma in v tujini ena od najbolj prepoznanih turističnih destinacij Slovenije. Letno jo obišče več kot 70.000 obiskovalcev, večina je tujcev. Ministrstvo je ob tem postreglo še s podatkom, da so leta 1985 v kobilarni zabeležili več kot 280.000 obiskovalcev.

"Problemi na območju Kobilarne Lipica se kopičijo že dalj časa in se izražajo tako v fizičnih kazalcih, zmanjšanju števila obiskovalcev pri vseh dejavnostih, posledično pa tudi v finančnih rezultatih, nezadovoljstvu zaposlenih in obiskovalcev, slabi kvaliteti storitev ter v številnih negativnih medijskih objavah," so razloge za sprejem novega zakona opredelili na ministrstvu. "Gotovo ne more biti v ponos državi, da svojega največjega kulturni spomenika ne zmore upravljati na način, ki bi slednji zagotavljal kakovostno storitev, s katero se lahko predstavi svetu," so dodali.