c S

Pred poletom v ZDA odslej strožji varnostni pregledi

26.10.2017 08:53 Washington, 26. oktobra (STA) - Za polete v ZDA z današnjim dnem začenjajo veljati ostrejši varnostni pregledi potnikov, ki jih je uvedel Washington. Novi ukrepi bodo veljali za okoli 325.000 potnikov na 2000 komercialnih poletih, kolikor jih gre dnevno v ZDA, za skupno 180 letalskih družb iz 105 držav in 280 letališč.

Ukrepi vključujejo okrepljen celovit pregled potnikov in osebnih elektronskih naprav, okrepljene varnostne protokole v bližini letal in na območjih s potniki ter več uporabe psov pri pregledih. Možni so tudi kratki varnostni pogovori s potniki.

ZDA so nove varnostne ukrepe napovedale junija ob napovedi konca prepovedi nošnje ročnih elektronskih naprav, kot so telefoni ali prenosni računalniki, v potniško kabino za potnike iz osmih držav Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je tedaj sicer pojasnila, da bodo to prepoved v posameznih primerih lahko znova uvedli, če letališča ne bodo okrepila svojih varnostnih pregledov.

Letalske družbe, ki letijo neposredno v ZDA, so že opozorile svoje potnike, naj bodo pripravljeni na nove ukrepe in postopke, predvsem pa naj se na letališče odpravijo prej.