c S

Katalonski parlament na seji o odgovoru na predvideno posredovanje Madrida

26.10.2017 08:53 Barcelona, 26. oktobra (STA) - Katalonski regionalni parlament se bo danes sestal na seji, na kateri bo razpravljal o odgovoru na predvideno posredovanje španske vlade v Kataloniji, ki se ji obeta začasna razveljavitev avtonomije. Omenjata se tako možnost razglasitve neodvisnosti kot sklic predčasnih volitev.

Španska vlada je zaradi nepripravljenosti katalonske vlade, da se odpove težnjam po odcepitvi, v skladu s 155. členom španske ustave minuli konec tedna napovedala ukrepanje za "ponovno vzpostavitev zakonitosti" v tej pokrajini.

Konkretne ukrepe sedaj pripravlja pristojni senatni odbor, medtem ko bo celoten senat o njih glasoval v petek. Med možnostmi se omenjajo prevzem nadzora nad financami, pa tudi odstavitev vlade Carlesa Puigdemonta, razpustitev parlamenta, prevzem nadzora nad regionalno policijo in morebiti celo mediji.

Katalonska regionalna vlada naj glede odziva na te ukrepe ne bi bila enotna. Nekateri si želijo takojšnje razglasitve neodvisnosti, spet drugi so bolj previdni. Enotnosti ni niti glede možnosti za izvedbo novih volitev v pokrajini, s katerim bi se po mnenju nekaterih izognili uveljavitvi 155. člena ustave.

Medtem ko so španski socialisti mnenja, da v primeru volitev po tem še nikoli uporabljenem členu ne bi bilo treba poseči, ostaja premier Mariano Rajoy neomajen. Kot je dejal v sredo, so predvideni ukrepi "edini mogoč odgovor" na stališča katalonske vlade.