c S

Predsedniška kampanja Clintonove plačala del preiskav o odnosu Trumpa in Rusije

26.10.2017 08:11 Washington, 25. oktobra (STA) - Predsedniška kampanja demokratke Hillary Clinton in nacionalni odbor demokratske stranke (DNC) sta v času volilne kampanje lani plačala za preiskavo domnevnih povezav tedanjega kandidata republikancev Donalda Trumpa z Rusijo. To preiskavo so potem vključili v razvpiti dosje o Trumpu in Rusiji, ki je postal javen januarja.

Odvetnik Marc Elias je v imenu kampanje in DNC aprila lani naročil podjetju v Washingtonu Fusion GPS, naj preišče domnevne povezave Trumpa z Rusijo. Preiskavo so plačevali vse do nekaj dni pred predsedniškimi volitvami novembra lani, je razvidno iz poročila, ki ga je povzel časnik Washington Post.

Že pred tem je isto preiskavo financiral eden od republikanskih kandidatov za predsednika, vendar njegova identiteta ni znana.

Ugotovitve preiskave so nato vključili v dosje, ki je postal javen januarja in ga je pripravil nekdanji britanski vohun Christopher Steele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bistvo dosjeja je, da naj bi imela Rusija na zalogi številne nerodne informacije o novem predsedniku ZDA Trumpu in ga z njimi drži v šahu. Zaradi tega naj bi bil tako prijazen in prizanesljiv do ruskega predsednika Vladimirja Putina in Rusije. Trump je informacije zavrnil kot lažne.

Trump je sicer v soboto tvitnil, da bi morala pravosodno ministrstvo in FBI nemudoma objaviti, kdo je plačal dosje. Že prej pa je namignil, da so zanj plačali demokrati. "Kdo je plačal, Rusija, FBI ali demokrati, ali vsi," je tvitnil.

Danes je v odzivu na pisanje Washington Posta omenjeni dosje znova označil za lažnega. "Bil je izmišljen in kot razumem so zanj plačali velikanske količine denarja." Dodal je, da so Hillary Clinton in demokrati vedno zanikali vpletenost vanj. "To je sramota, to je zelo žalosten komentar o politiki v naši državi," je dejal po poročanju BBC novinarjem pred Belo hišo.