c S

EU ne sme postati skupnost prvorazrednih in drugorazrednih držav

26.10.2017 08:37 Pivka, 25. oktobra (STA) - V Pivki je drevi potekala osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti. Predsednik DZ Milan Brglez je v govoru poudaril, da se danes zdi, da se v EU in širše v svetu ljudem jemlje pravico do sanj, sanj, ki se morda tudi nam danes zdijo v določenih segmentih skorajda samoumevne. EU ne sme postati skupnost prvorazrednih in drugorazrednih držav, je dejal.

"Tu se moramo državljanke in državljani Republike Slovenije, ki smo si svojo državo izborili, postaviti na takšno stališče, kot smo ga imeli takrat, ko smo se sami osamosvajali. Evropska unija mora biti prostor, kjer bodo vse države obravnavane enako in kjer bodo njihova prizadevanja obravnavana v okviru enakega spoštovanja vseh pravnih norm," je dejal Brglez.

Evropska unija ne sme postati skupnost prvorazrednih držav, ki bodo neupravičeno postavljale mejne kontrole in rušile civilizacijske pridobitve brezmejne Evrope, ter drugorazrednih držav ali pa morda le manjših in s tem šibkejših držav ali v določenih primerih tudi le njihovih posameznih manjšinskih skupnosti, ki bodo morale te nepravičnosti nemo trpeti, je poudaril. "Ne smemo dopustiti, da lahko nekatere države v Evropski uniji skorajda samovoljno uveljavljajo svoje interese, druge pa morajo njihove izkupičke le prenašati v svoj notranji pravni red," je povedal Brglez.

Slovenija je danes postavljena pred odgovorno nalogo, ko se mora odločiti, kako naprej. "Ne le zase in sedanje rodove, ampak predvsem za prihodnje. Kot pravi Oton Župančič, domovina je ena, nam vsem dodeljena. In za to domovino so se borili naši ljudje v prvi svetovni vojni, med Maistrovimi borci, v Tigru, v narodnoosvobodilni borbi in v osamosvojitveni vojni. Zato je prav, da to domovino, njen jezik in njene dobrobiti ohranimo za tiste, ki pridejo za nami, naše otroke in vnuke, je dejal.

Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi župan Občine Pivka Robert Smrdelj. Prireditve, ki sta jo pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever, pa so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Ob današnjem prazniku se spominjamo dogodkov izpred 26 let, ko je v noči na 26. oktober 1991 ozemlje Slovenije zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja.

Dan suverenosti, ki ga je državni zbor soglasno določil marca 2015, je državni praznik, vendar ni dela prost dan.