c S

Kolar Celarčeva od direktorja UKC Ljubljana zahtevala poročilo o razmerah na pediatrični kliniki

26.10.2017 08:35 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes od direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Andraža Kopača zahtevala poročilo o razmerah na pediatrični kliniki. Ob tem poudarja, "da je odgovornost za urejanje razmer znotraj javnih zavodov v rokah vodstev javnih zavodov".

V izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva za zdravje, je ministrica navedla, da jo je na njene "številne pisne pozive o stanju na otroški kardiologiji vodstvo UKC Ljubljana ves čas obveščalo, da so uredili razmere na pediatrični kliniki, in v javnosti zagotavljalo, da so v veliki meri odpravili sistemske nepravilnosti, izboljšali odnose ter da delo poteka varno in kakovostno".

"Dogodki v zadnjih dneh dokazujejo prav nasprotno, zato sem danes od direktorja UKC Andraža Kopača zahtevala poročilo o razmerah na pediatrični kliniki," je še pojasnila ministrica.

Na pediatrični kliniki je te dni namreč precej pestro. Najprej je odstopil vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana Samo Vesel. Kot je pojasnil za STA, je to storil, ker vodstvo UKC ni razveljavilo varnostne analize smrti dojenčka na pediatrični kliniki oktobra 2015, ki kaže na to, da bi bilo smrt možno preprečiti, očitki v analizi pa so leteli na Vesela in Tomaža Podnarja. Zaradi istega vzroka sta Vesel in Podnar vložila tožbo proti UKC pred delovnim in socialnim sodiščem, je Vesel potrdil za STA. Gre za nespoštovanje delovnopravne zakonodaje, ki narekuje, da mora delodajalec zagotavljati varno okolje, je še pojasnil.

Ministrstvo za zdravje pa je danes na Zdravniško zbornico Slovenije naslovilo pobudo po izvedbi izrednega strokovnega nadzora nad omenjenim primerom smrti dojenčka. UKC Ljubljana sicer ministrstvu še vedno naj ne bi posredovalo poročila o analizi varnostnega zapleta.

Po neuradnih informacijah STA je odstopno izjavo v torek zvečer spisala tudi Anamarija Meglič, ki strokovno vodi pediatrično kliniko, a so popoldne z UKC sporočili, da ostaja na svoji funkciji. Megličeva je v torek za STA dejala, da se trudi urejati stvari za otroke. "Zelo se trudim, da bi delo gladko teklo, da izpolnjujem svoje dolžnosti, da strokovno in varno zdravimo bolnike," je zagotovila v torek, a dodala, da bo, če bo ugotovila, da v skladu z njenimi načeli, poštenostjo, pravičnostjo in cilji, ki si jih je zadala, ne more delovati, takoj odstopila.

Neuradno pa so na pediatrični kliniki še vedno številna nesoglasja, ne le na službi za kardiologijo, do nesoglasij naj bi bi prihajalo tudi med njimi in kolegi enote za intenzivno nego kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, ki sicer sodi pod kirurško kliniko.

Predstojnik tega oddelka Ivan Vidmar je nedavno v dopisu pediatrično kliniko obvestil, da zaradi omejenega števila postelj in nepopolne kadrovske zasedenosti enota intenzivne terapije ne sprejema otrok, starejših od 14. let. Megličeva pa naj bi bila ostro proti tej odločitvi. Zaradi izrazite kadrovske stiske na oddelku sta Vidmarjev oddelek in vodstvo UKC Ljubljana nedavno tudi pozvala vodstvo pediatrične klinike k premeščanju specialistov pediatrov na ta oddelek, izhaja iz dokumenta, ki ga je pridobila STA. A se predstavniki pediatrične klinike s tem niso strinjali.

Kot so opozorili, se kadrovske težave na tem oddelku že dlje časa kopičijo, po njihovem mnenju so posledica neustreznega kadrovskega načrtovanja na tem oddelku, nestimulativnega dela in domnevno tudi slabega finančnega vrednotenja dela. Premeščanje "na vrat na nos" na ta oddelek pa bi po njihovem mnenju povzročilo primanjkljaj pediatrov na pediatrični kliniki, prav tako je delo na enoti intenzivne terapije specifično in se ga ni moč na hitro priučiti. "Verjamemo, da obstajajo druge poti za akutno rešitev številnih odhodov zdravnikov iz enote intenzivne terapije oddelka za otroško kirurgijo in za ustrezno zdravljenje otrok na terciarnem nivoju v Sloveniji," so nedavno zapisali.

Po njihovem mnenju "za optimalno intenzivno terapijo nekirurških otrok od starosti meseca dni do 18. leta v UKC ni ustrezno poskrbljeno". Tako si želijo enoto internistične intenzivne terapije, ki bo delovala v okviru pediatrične klinike.

Direktor kirurške klinike Matjaž Veselko in glavna medicinska sestra klinike Zdenka Mrak bosta morala svetu UKC poročati o stanju na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Od strokovne direktorice UKC Marije Pfeifer pa svet pričakuje poročilo o programu otroške srčne kirurgije.