c S

V Turčiji začetek sojenja aktivistom za človekove pravice

26.10.2017 08:32 Istanbul, 25. oktobra (STA) - V Istanbulu se je danes začelo sojenje 11 aktivistom za človekove pravice, ki jim očitajo povezave s terorizmom. Med obtoženimi sta tudi ključna predstavnika Amnesty International v Turčiji. Kot je opozorila organizacija, gre za "lakmusov test za turški pravosodni sistem", ki bo pokazal, "ali je delo za človekove pravice v Turčiji postalo zločin".

Aktivisti, med katerimi sta tudi nemški in švedski državljan Peter Steudtner in Ali Gharavi, so obtoženi "terorističnih aktivnosti". Vsi razen dveh so v priporu že od julija, ko jih je policija aretirala med delavnico na otoku Buyukada v bližini Istanbula. Grozi jim do 15 let zaporne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med obtoženimi je direktorica Amnesty International v Turčiji Idil Eser, ki je bila skupaj s preostalimi aretirana julija. Prav tako sojenje poteka proti predsedniku turške Amnesty International Tanerju Kilicu, ki so ga prijeli že junija.

Njegov primer so združili s postopkom proti preostalim 10 aktivistom, češ da je vedel za priprave na delavnico. Obtožen je članstva v teroristični skupini, preostali pa "pomoči" oboroženi teroristični skupini. Kilic na današnjem sojenju sodeluje prek video povezave iz zapora v mestu Izmir.

Prav v tem mestu na zahodu Turčije se bo proti njemu začel še ločen sodni postopek zaradi obtožb "članstva v teroristični organizaciji gulenistov", navaja Amnesty International.

"Ti sojenji bosta lakmusov test za turški pravosodni sistem in bosta pokazali, ali je delo za človekove pravice v Turčiji postalo zločin," je glede dogajanja dejal direktor za Evropo pri Amnesty International John Dalhuisen.

"Če je mogoče pravico zavreči z distopičnimi izmišljotinami, stkanimi iz absurdnih in neutemeljenih navedb, bo to temen dan za turški pravosodni sistem ter slab obet za prihodnost človekovih pravic v državi. Ob očeh sveta, usmerjenih v ti sodni dvorani v Istanbulu in Izmiru, je napočil čas za brezpogojno izpustitev naših kolegic in kolegov, ki se že predolgo odlaša," je sporočil.

Obtožbe zoper enajsterico po navedbah Amnesty International vključujejo "groteskne trditve, da povsem običajne aktivnosti za zaščito človekovih pravic predstavljajo pomoč terorističnim organizacijam". Mednje sodijo pozivi, da se ustavi prodaja solzivca in vložitev prošnje za financiranje ter izvajanje kampanje za izpustitev učiteljice in učitelja na gladovni stavki.

V skladu z obtožnico je denimo Idil Eser povezana s tremi nepovezanimi in med seboj nasprotujočimi si terorističnimi organizacijami, nekatere navedbe zoper njo pa se nanašajo na dva dokumenta Amnesty International, ki sta bila objavljena, še preden se je sploh pridružila organizaciji, so še zapisali.

Eserjeva je danes na sodišču zanikala krivdo. "Obramba človekovih pravic ni zločin," je dejala. Amnesty International ne bi nikoli začrtal svojih načrtov v skladu s terorističnimi skupinami, je dodala in spomnila, da AI brani pravice posameznikov ne glede na njihova politična prepričanja. Tako so branili tudi turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ko je bil aretiran zaradi recitiranja pesmi leta 1998.

Krivdo sta zanikala tudi Steudtner in Gharavi. Nemec je poudaril, da ga nobena informacija v obtožnici ne povezuje s terorističnimi organizacijami. Dodatno pa je opozoril, da je od vseh terorističnih organizacij, s katerimi naj bi domnevno sodeloval, poznal le dve, pa še te iz novic.

Tudi Gharavi je dejal, da ne pozna vseh terorističnih organizacij, s katerimi naj bi domnevno sodeloval ter zahteval, da ga nemudoma izpustijo "iz teh razmer, ki so še najbolj podobne mučenju".