c S

Ministrstvo na zbornico s pobudo za strokovni nadzor, Čebašek-Travnikova kritična do gradiva

26.10.2017 08:31 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Ministrstvo za zdravje je danes na Zdravniško zbornico Slovenije naslovilo pobudo po izvedbi izrednega strokovnega nadzora nad smrtjo dojenčka na pediatrični kliniki UKC Ljubljana oktobra 2015. Ob tem je kot gradivo poslalo poročilo analize varnostnega zapleta, do katerega je predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik kritična.

Gre za primer smrti 37 dni starega dojenčka. V poročilu o analizi varnostnega zapleta, ki ga je 29. avgusta razkrila STA, je izpostavljeno, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je otrok umrl, bolj pripravili, poročilo pa izpostavlja tudi sistemske težave. Očitki v analizi so leteli na Sama Vesela, ki je v petek odstopil z mesta službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, in Tomaža Podnarja, proti katerima je bila na tožilstvo vložena anonimna ovadba suma malomarnega zdravljenja.

Na zdravniški zbornici so za STA pojasnili, da sta bili ob dopisu ministrstva za izvedbo nadzora priloženi kopija ovadbe in kopija zapisnika analize varnostnega zapleta, iz katerega pa ni razvidno, kdo je to analizo naredil in kdaj. V zapisniku je zapisano, da so pri pogovoru sodelovali zdravniki in medicinske sestre vključenih timov (brez imen), zapisnik tudi nima podpisa.

"Moje stališče je jasno. Vodstvo UKC Ljubljana bi moralo narediti vse, da se analiza varnostnega zapleta naredi po internih pravilih in da se vse vpletene o tem obvesti ter priporočila nemudoma začne izvajati. Glede na to, da se je dogodek zgodil pred dvema letoma, je povsem nesprejemljivo, da se takšen - nepodpisan - dokument posreduje ministrstvu za zdravje, ta pa Zdravniški zbornici Slovenije kot gradivo za izredni strokovni nadzor," je za STA sporočila Čebašek-Travnikova.

Ob tem je dodala, da do kazenske ovadbe, ki se sklicuje na analizo, verjetno ne bi moglo priti, če bi se analiza varnostnega zapleta ustrezno izvedla in obravnavala že v letu 2015.

Vesel je sicer odstopil z mesta vodje omenjenega oddelka, ker vodstvo UKC ni razveljavilo poročila varnostne analize. Kot je opozoril, s Podnarjem nista niti vedela, da takšna analiza poteka, niti se nista imela možnosti izreči o očitkih.

Ob tem pa sta se s Podnarjem zaradi istih razlogov odločila tožiti UKC pred delovnim in socialnim sodiščem, je Vesel potrdil za STA. Gre za nespoštovanje delovnopravne zakonodaje, ki narekuje, da mora delodajalec zagotavljati varno okolje, je še pojasnil.